STAznanost

Na mednarodni konferenci o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji

Koper, 4. septembra - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem organiziral mednarodno konferenco o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji. Na konferenci, ki je potekala v živo in na spletu, je sodelovalo 32 strokovnjakov, ki so predstavili vlogo obnovljivih materialov pri trajnostni gradnji ob upoštevanju vseh vplivov.

Konferenca je bila obenem priložnost za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih, namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, pa tudi o inovacijah na tem področju, so danes sporočili z Univerze na Primorskem.

Osrednji gost konference je bil mednarodni strokovnjak in svetovalec za trajnostne inovacije Carlo Battisti, ki je tudi predsednik organizacije Living Future Europe. Battisti je v svojem nastopu izpostavil vse večjo zahtevo po transparentnosti pridobivanja in predelave materialov, kar vključuje pot izdelka od gradbenih proizvajalcev do trga. Poudaril je tudi velik pomen obnovljivih virov.

"Pri porabi in uporabi virov moramo razmisliti o tem, da bomo okolju vrnili več, kor smo od njega vzeli," so povzeli besede Battistija, ki je opozoril na končni cilj zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida, zaradi česar moramo temeljito premisliti, katere materiale izbiramo in uporabljamo.

Konferenca je izpostavila tudi pomen trajnostne gradnje, ki je zelo aktualna zaradi uvedbe Evropskega zelenega dogovora. Obnovljivi materiali pri tem igrajo zelo pomembno vlogo, saj pozitivno vplivajo na okolje, zdravje in varnost. Razprava je jasno pokazala potrebo po trajnostni gradnji in materialih, predstavljene pa so bile tudi možne rešitve.

Po besedah namestnika direktorice inštituta InnoRenew CoE Michaela Burnarda je konferenca o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji upravičila pričakovanja. Še posebno je pomen trajnostnega pristopa izpostavljen spričo izzivov, ki jih prinašajo klimatske spremembe.

Naslednja mednarodna konferenca v organizaciji InnoRenew CoE bo junija prihodnje leto, obravnavala pa bo temo zdrave in trajnostne obnove z obnovljivimi materiali, so še sporočili z univerze.