STAznanost

Tekma za razvoj cepiva proti covidu-19 v polnem zamahu

piše Vesna Rakovec Bernard

Ljubljana, 12. septembra - Tekma, kdo bo prvi razvil cepivo proti covidu-19, se pred jesensko-zimsko sezono stopnjuje. Pri tem ne gre samo za tekmo farmacevtskih podjetij, ampak tudi za politično tekmo, v kateri se vrstijo tako napovedi držav, katera bo prva imela na voljo učinkovito cepivo, kot opozorila stroke, da morajo biti cepiva varna in učinkovita.

Kako močni so pritiski za čimprejšnji razvoj cepiva, kaže skupna zaveza devetih biofarmacevtskih podjetij, ki so v izjavi, podpisani v torek, obljubila, da bodo cepiva regulatornim organom predložila v odobritev šele po tistem, ko bo na podlagi obširnih in visoko kvalitetnih kliničnih testiranj dokazano, da so varna in učinkovita.

Po svetu je sicer v različnih stopnjah testiranj več kot 160 cepiv. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je bilo sredi tedna 35 "kandidatov za cepivo" v postopku kliničnega testiranja na ljudeh, od tega devet v zadnji fazi, v kateri učinkovitost in zanesljivost cepiva preizkušajo na več tisoč prostovoljcih.

Evropska agencija za zdravila poudarja, da bo cepivo morda na voljo šele v začetku prihodnjega leta, WHO pa je opozorila, da pred sredino leta 2021 splošno razširjenega cepiva proti covidu-19 ni pričakovati.

Med najbolj obetavnimi cepivi, ki so v tretji fazi testiranja na ljudeh, so projekt oxfordske univerze v sodelovanju z britansko-švedsko družbo AstraZeneca, pa tudi cepivi, ki ju razvijata ameriška biotehnološka družba Moderna ter ameriški farmacevtski velikan Pfizer v sodelovanju z nemškim biotehnološkim podjetjem BioNTech.

V tretji fazi testiranja na ljudeh so tudi cepiva, ki jih razvijajo ruski inštitut Gamaleja, kitajska projekta družbe Sinopharm v sodelovanju z biološkima inštitutoma v Wuhanu in Pekingu, CanSino Biological Inc, kitajsko podjetje Sinovac, ter Janssen Pharmaceutical Companies (Johnson & Johnson).

AstraZeneca začasno prekinila klinično testiranje

AstraZeneca, ki sodi med vodilna podjetja v svetovni tekmi za razvoj učinkovitega cepiva, je v torek sporočila, da je začasno prekinila klinično testiranje cepiva proti covidu-19, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavili stranski učinki. Kljub prekinitvi bi lahko bilo cepivo na voljo do konca tega ali v začetku prihodnjega leta.

Podjetje AstraZeneca in univerza v Oxfordu sta združila moči za razvoj in distribucijo potencialnega rekombinantnega cepiva na osnovi adenovirusa. V okviru tretje faze so konec avgusta začeli cepljenje 30.000 prostovoljcev. K nakupu 400 milijonov odmerkov cepiva te družbe se je sicer v imenu članic EU zavezala Evropska komisija.

V Rusiji testirajo cepivo Sputnik V

Rusija je že avgusta sporočila, da jim je kot prvim na svetu uspelo razviti cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki da nudi stabilno odpornost. Cepivo so 11. avgusta v Rusiji tudi registrirali, odobritev cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih preizkusov na ljudeh pa je sprožila opozorila znanstvenikov in strokovnjakov glede njegove varnosti in učinkovitosti. WHO je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Cepivo, ki so ga poimenovali Sputnik V po sovjetskem satelitu in so ga sredi tega tedna začeli testirati v ruski prestolnici na 40.000 prostovoljcih, je razvil raziskovalni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje. Prve klinične preizkuse je prestalo julija, v začetku septembra pa so v medicinski reviji Lancet objavili, da so prostovoljci razvili protitelesa brez resnih neželenih stranskih učinkov.

Za cepivo je Rusija že prejela naročila iz 20 držav, in sicer za milijardo odmerkov. Prvo serijo cepiva Sputnik V za široko uporabo so proizvedli 8. septembra, razvijalci cepiva pa so pripravljeni, da ga dajo na trg, je v sredo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil ruski zdravstveni minister Mihail Muraško. Glede na nacionalni register zdravil ministrstva za zdravje naj bi bilo za širšo populacijo na voljo 1. januarja prihodnje leto.

Pfizer v ZDA napoveduje distribucijo cepiva do konca leta

Ameriške zdravstvene oblasti in ameriški farmacevtski velikan Pfizer so v začetku septembra sporočili, da bo cepivo proti covidu-19, ki ga razvija Pfizer v sodelovanju s podjetjem BioNTech, pripravljeno za distribucijo do konca oktobra. To je sicer tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra, na katerih bo pandemija koronavirusne bolezni 19 pomembno vprašanje za volivce.

BioNTech in Pfizer sta že sredi poletja poročala o spodbudnih rezultatih prvih testiranj cepiva v ZDA. Cepivo z oznako BNT162b1 ob relativno majhnih odmerkih spodbuja odzive protiteles na ravni ali nad ravnjo v vzorcih krvi ljudi, ki so preboleli covid-19, je sporočil glavni izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin. Cepivo temelji na informacijski RNK, ki v človeških celicah ustvari protitelesa, posebej prilagojena koronavirusu.

V ZDA je v tretji fazi preizkušanja na ljudeh tudi cepivo, ki ga razvijata podjetje Moderna in Nacionalni inštitut za zdravje. Dokončni rezultati tretje faze raziskave naj bi bili znani do konca leta, nato naj bi se začel postopek potrditve in masovne proizvodnje cepiva.

Cepivo je bilo v prvi fazi marca preizkušeno na 45 mladih in zdravih prostovoljcih, rezultati pa so bili objavljeni v reviji New England Journal of Medicine. Konec julija so začeli klinično testiranje, v katerem je sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev, ki nimajo covida-19. Dobili so dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni.

Kitajska Sinovac in Sinopharm upata na zeleno luč za prodajo cepiva pred koncem leta

Na Kitajskem, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, cepiva razvijata podjetji Sinopharm in Sinovac Biotech. Cepiva so v tretji fazi testiranja in še niso v prodaji, sta ju pa obe farmacevtski družbi v ponedeljek prvič predstavili na sejmu v Pekingu. Obe podjetji se nadejata, da bosta dobili zeleno luč pristojnih organov za prodajo cepiva še pred koncem leta 2020, poroča AFP.

Predstavnik Sinovac Biotech je za AFP dejal, da je podjetje že končalo gradnjo tovarne, ki lahko proizvede 300 milijonov odmerkov na leto. Cepivo naj bi pred virusom ščitilo od enega do treh let, za imunizacijo pa bi bila potrebna dva odmerka. Njihovo cepivo preizkušajo tudi na več tisoč prostovoljcih v Braziliji in Peruju.

S poskusnim cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, ki razvija cepivo v sodelovanju z inštitutoma v Wuhanu in Pekingu, so na Kitajskem že julija začeli cepiti zdravstvene delavce in druge rizične skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do konca avgusta so cepili že več kot 20.000 ljudi.