STAznanost

Devet razvijalcev cepiv proti covidu-19 obljublja znanstveno integriteto

Washington, 8. septembra - Devet biofarmacevtskih družb, ki razvijajo cepivo proti covidu-19, je v luči pritiskov po čim hitrejši dostopnosti cepiva danes podpisalo skupno zavezo. V njej družbe poudarjajo, da bodo pri razvoju cepiva spoštovale najvišje znanstvene in etične standarde ter "integriteto znanstvenega procesa".

V skupni izjavi so farmacevtske družbe poudarile, da bodo cepivo, ki ga razvijajo, predložile v odobritev šele po tem, ko bo na podlagi obširnih in visoko kvalitetnih kliničnih testiranj dokazano, da so varna in učinkovita, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Varnost in dobro počutje cepljenih posameznikov bosta vedno naša glavna prednostna naloga," so obljubili.

Izjavo so podpisali izvršni direktorji podjetij AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer in Sanofi.

"Spodaj podpisana biofarmacevtska podjetja želimo ponovno poudariti svojo zavezanost razvoju in testiranju potencialnih cepiv proti covidu-19 v skladu z visokimi etičnimi standardi in strogimi znanstvenimi načeli," so zapisali.

"Verjamemo, da bo ta obljuba prispevala k zaupanju javnosti v strog znanstveni in regulativni postopek, na podlagi katerega se ocenjujejo cepiva proti covidu-19 in bodo na koncu odobrena," so poudarili.

Nenavadna poteza je posledica vse večje zaskrbljenosti, da bi lahko močni politični pritiski po čim hitrejši dostopnosti cepiv spodkopali zaupanje javnosti v cepivo, ko bo to razvito. To pa bi lahko ljudi odvrnilo od odločitve, da se cepijo proti covidu-19, poroča dpa.

Postopki za pridobivanje dovoljenja za množično cepljenje z določenim cepivom običajno trajajo več let, v pandemiji covida-19 pa se napovedi držav, da bo cepivo razvito in dostopno že v prihodnjih mesecih, kar vrstijo. Ameriški predsednik Donald Trump je tako pred dnevi celo nakazal možnost, da bi lahko imeli v ZDA cepivo proti novemu koronavirusu v oktobru, torej še pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

Trumpova vlada je že pred dvema tednoma obvestila zvezne države, naj se do konca oktobra pripravijo na distribucijo cepiva proti koronavirusu. Nihče od vodilnih znanstvenikov v ZDA tega roka ni potrdil.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prejšnji teden ponovno zatrdila, da ne bo odobrila cepiva proti novemu koronavirusu, če ne bo dokazano varno in učinkovito.

WHO rezultate vrste testiranj, ki so v zadnji fazi, pričakuje do konca leta, vendar to še ne pomeni, da bo cepivo na voljo takoj. V organizaciji ne pričakujejo, da se bo obsežno cepljenje začelo pred sredino prihodnjega leta.