STAznanost

Znanstveniki poimenovali pajka po hrvaški legendi boksa Mateju Parlovu

Zagreb, 10. septembra - Nova zvrst pajka, ki živi v kraških jamah na hrvaški gori Biokovo, je dobila ime po hrvaški boksarski legendi Mateju Parlovu, so objavili v mednarodnem znanstvenem časopisu Systematics and Biodiversity. Gre za nekaj več kot tri milimetre velikega pajka iz rodu harpactea, ki živi v globokih dinarskih kraških jamah na Biokovu.

Speleologi so novega pajka odkrili v 363 metrov globoki jami Biokovka. Opisali so, da je pajkova velikost približno tri milimetre, možno pa ga je prepoznati po sprednjih okončinah, ki jih ima ob boku tik pri ustih. Medtem ko se pri samicah pajka sprednje okončine ne razlikujejo preveč od ostalih nog, so pri moških namenjene parjenju.

Glede na to, da so sprednje okončine precej robustne, so ekipo treh znanstvenikov iz Italije, Španije in Hrvaške, spomnile na boksarja Parlova. Zato so se odločili, da bodo pajka poimenovali harpactega mateparlovi. Evropski in svetovni boksarski prvak Mate Parlov, je sicer bil rojen v kraju Ričica pri Imotskem ob vznožju Biokova.

Parlov je bil najboljši jugoslovanski in hrvaški boksar vseh časov. Poleg zlatih evropskih in svetovnih kolajn, je v poltežki kategoriji osvojil tudi zlato medaljo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Po končani športni karieri je živel v Fažani blizu Pulja. Tam je vodil lastno kavarno "Mate". Parlov je leta 2008 umrl v Pulju, kjer je tudi pokopan.

Znanstveniki so svojem prispevku opisali še dva jamska pajka, med katerimi so enega iz alpskih jam v Italiji poimenovali Salvatore, po očetu enega avtorjev prispevka. Še enega pa so našli v jamah v Biokovu in so mu nadeli imeli Damini, po prvem hrvaškem strokovnjaku za pajke Narcisu Daminiju, ki je živel med letoma 1845 in 1905, so še zapisali na spletni strani časopisa, Systematics and Biodiversity.

Kot so dodali, so znanstveniki z opisom treh novih pajkov pripeljali do novih znanj o rodu harpactea, ki je ena najbolj zastopanih in najbolj raznolikih skupin mediteranske favne pajkov.