STAznanost
Medicina in zdravje

Na posvetu opozorila o zaostanku zdravstva za digitalizacijo

Ljubljana, 10. septembra - V organizaciji Tehnološkega parka je danes potekal dogodek z naslovom Dobrodošli v prihodnosti po meri človeka, na katerem so priznani svetovni raziskovalci razpravljali o prihodnosti, ki temelji na zdravstvu, prilagojenem po meri človeka. Izpostavili so, da zdravstvo precej zaostaja za digitalizacijo in da se stvari premikajo počasi.

Eminentni znanstveniki, vodilni na svojem področju na svetu, so na posvetu predstavili svoje ideje in njihov pomen za prihodnost zdravljenja, a tudi preventive, zgodnejšega odkrivanja bolezni ter boljše oskrbe za vse nas.

Izredni profesor za računalništvo na univerzi Stanford Jure Leskovec je dogodek odprl s predavanjem o tem, kako naši vedenjski vzorci, združeni z milijoni podatkov drugih posameznikov, napovedujejo naše vedenje. "V računalništvu imamo opravka z velikimi količinami podatkov, ki so lahko zelo slabe kvalitete, a iz analize lahko razberemo veliko o vedenjskih vzorcih milijonov ljudi," je pojasnil.

V medicini in zdravju pa tega napredka še ni. Vendar pa napredne tehnologije, kot je mobilna telefonija, omogočajo, da pridemo do novih spoznanj, prav tako pa omogočajo vzpostavitev metod metode za boljše in pravičnejše zdravljenje, je poudaril.

Docentka za biomedicinsko informatiko na univerzi Harvard Marinka Žitnik je govorila o raziskovanju v medicini in o vzrokih za to, da je iskanje rešitev za novi koronavirus kljub napredovanju tehnologije težavno, saj o virusu samem vemo še zelo malo. Osredotočila se je na izzive učinkovitejše preventive in zdravljenja, ki jih prinaša umetna inteligenca pri analizi izjemnih množic zdravstvenih podatkov.

"Umetna inteligenca ponuja ogromno priložnosti za razvoj zdravil in terapij zdravljenja, ki so varne in učinkovite za pacienta. Prav tako prinaša priložnosti za hitro diagnosticiranje bolezni pacientov, čeprav ti ne ustrezajo nobeni dobro znani uveljavljeni medicinski klasifikaciji," je povedala.

Bettina Ryll, sicer ustanoviteljica evropske mreže bolnikov z melanomom, pa je spregovorila o pomenu zdravljenja, ki je prilagojeno posamezniku oz. vsakomur. "Pri medicini govorimo o vseh ljudeh, o skupinah, a nas zanima samo, kaj to pomeni zame," je poudarila. Izrazila je upanje, da bodo v prihodnje človeku, ki bo postavljen pred neko diagnozo, denimo rak, lahko jasno pojasnili, kako mu bodo pomagali.

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.