STAznanost

Fakulteta za strojništvo in kitajska univerza v izgradnjo skupnega inštituta

Ljubljana, 15. septembra - Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in kitajska univerza Guangdong University of Petrochemical Technology (GDUPT) sta minuli teden podpisali aneks k pogodbi o sodelovanju, s katerim sta se zavezali k izgradnji inštituta za raziskave inteligentnih proizvodnih metod naprednih materialov v kitajski provinci Guangdong.

Kot so sporočili z ljubljanske fakultete, naj bi inštitut s kratkim imenom AMIMRI (Advanced Material Intelligent Manufacture Research Institute) s skupnimi prizadevanji postavili do leta 2023.

Ob tem so se z aneksom, ki je nadgradnja krovne pogodbe iz leta 2018, zavezali k sodelovanju v prenosu obstoječega znanja iz slovenskega v kitajsko akademsko in industrijsko okolje, izgradnji eksperimentalnega laboratorija na lokaciji AMIMRI, vzpostavitvi doktorskega študija na področju tehnologij mineralne volne, prijavi skupnih slovensko-kitajskih raziskovalnih projektov in objavi rezultatov skupnih raziskav inštituta v znanstvenih člankih in patentih.

Kot so še zapisali na fakulteti, se načrtuje tudi raziskava trga mineralne volne na Kitajskem in navezovanje stikov z novimi podjetji, ki bodo v sodelovanju z inštitutom AMIMRI lahko znatno izboljšala razvoj tehnologije.

Za izpolnjevanje ciljev aneksa bo kitajski partner v obdobju treh let zagotovil 300.000 evrov za stroške dela slovenskih raziskovalcev, poleg tega pa še 250.000 evrov za materialne stroške izgradnje inštituta.

Ob virtualnem podpisu minulo sredo so bili prisotni tudi predstavniki dveh proizvajalcev izolacijskih izdelkov iz mineralne volne, ki so izrazili veliko zanimanje za sodelovanje, so še zapisali na ljubljanski fakulteti.