STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski kemijski dnevi v svojo 26. izvedbo

Portorož, 15. septembra - V Portorožu se bo v sredo začela 26. konferenca Slovenski kemijski dnevi, na kateri bo okoli 200 udeležencev lahko poslušalo raznovrstna predavanja in predstavitve z različnih področij kemije.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora konference Albina Pintarja se letos veselijo številčne udeležbe, saj bo predstavljenih več kot 160 znanstvenih in strokovnih prispevkov z vseh področij kemije, kemijske tehnologije in procesne tehnike.

Na letošnji konferenci je sicer poudarek na področjih organske kemije, materialov in kemijskega inženirstva, je povedal Pintar, nastopili pa bodo priznani predavatelji, kot so Klaus A. Müllen z inštituta Max Planck za polimerne raziskave, Bert M. Weckhuysen z Univerze v Utrechtu in Nives Ogrinc z Instituta Jožef Stefan.

Kot vabljeni predavatelji bodo izsledke njihovega raziskovalnega udejstvovanja med drugim predstavili tudi Nejc Hodnik, Krunoslav Užarević, Andreja Benčan Golob, Marjana Simonič, Ksenija Kogej in Iztok Arčon.

Organizatorji so precej pozornosti namenili tudi mladim kemikom, študentom in mladim doktorjem, pripravili bodo namreč tekmovanje dodiplomskih, magistrskih in doktorskih študentov, ki bodo svoje prispevke predstavili v obliki predavanj in posterjev.

Konferenca Slovenski kemijski dnevi 2020 bo potekala v znamenju sodelovanja Sekcije za katalizo pri Slovenskem kemijskem društvu in Evropske federacije katalitskih združenj (EFCATS), ki sočasno na istem prizorišču prirejata poletno šolo s področja heterogene katalize.

Potekala bo tudi tradicionalna razstava laboratorijske, procesne in programske opreme ter literature.

Kot je za STA še povedal Pintar, dogodek predstavlja izvrstno priložnost za stike, sodelovanje in izmenjavo izkušenj med kemiki in kemijskimi inženirji iz gospodarstva in negospodarstva, iz znanstvene, pedagoške in upravne sfere.