STAznanost

Sonce od decembra lani v novem ciklu aktivnosti

Houston, 16. septembra - Sonce je decembra lani vstopilo v nov cikel, ki bo trajal 11 let, so v torek sporočili ameriški znanstveniki. To je 25. cikel, Sonce pa bo predvidoma najbolj aktivno julija 2025.

Sonce deluje v približno 11-letnih ciklih, v katerih doživi minimum in maksimum aktivnosti. Nov cikel se je začel z minimumom decembra lani, od tedaj pa se aktivnost Sonca krepi, so sporočili strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa in ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA).

Ker je Sonce tako spremenljivo, znanstveniki potrebujejo več mesecev, da določijo, ali se je zgodil minimum aktivnosti te zvezde. Pri določanju tega opazujejo Sončeve pege, ki jih povezujejo z aktivnostjo Sonca. Pege so namreč pogosto izvor velikanskih eksplozij na Soncu ali koronarnih izbruhov, piše na Nasini spletni strani.

Zdaj, ko je minimum mimo, znanstveniki pričakujejo okrepitev aktivnosti do maksimuma, ki ga napovedujejo za julij 2025. Eden od vodij odbora, ki napovedujejo Sončeve cikle, Doug Biesecker je dejal, da bo 25. cikel podobno močen kot 24., ki se je začel leta 2008. V tem je bilo Sonce podpovprečno aktivno, kar pričakujejo tudi za trenutnega.

"Samo zato, ker je Sončev cikel podpovprečen, to še ne pomeni, da ne obstaja tveganje ekstremnega vesoljskega vremena," je dejal Biesecker. "Vpliv Sonca na naše vsakdanje življenje je resničen in obstaja," je poudaril.

Robert Cameron z nemškega inštituta Max Planck za raziskovanje Osončja, ki je prav tako sodeloval pri napovedovanju novega cikla, je pojasnil, da v obdobjih visoke aktivnosti prihaja do silovitih izbruhov delcev in sevanja s Sonca, ki jih je mogoče občutiti tudi na Zemlji.

V najslabšem primeru lahko solarne nevihte povzročijo težave pri tehničnih sistemih, kot so sateliti. Poškodujejo pa lahko tudi astronavte, piše na spletni strani inštituta.