STAznanost

Sklad Pro Natura z novim imenom in novimi nagradami

Ljubljana, 20. septembra - Sklad Pro Natura, ki je bil leta 1992 ustanovljen na pobudo znanstvenice Aleksandre Kornhauser Frazer, se je nedavno preimenoval v Pro Natura - Sklad prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer, v spomin na maja preminulo ustanoviteljico. Hkrati se je upravni odbor odločil, da po njej poimenuje tudi nagradi sklada, plaketo in medaljo.

Kot so sporočili iz Slovenske znanstvene fundacije, pod okriljem katere deluje sklad, bosta nagradi, ki ju je sklad na novo definiral lani, še pod vodstvom ustanoviteljice, prvič podeljeni letos oziroma v prihodnjem letu.

Plaketo prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer, ki bo predvidoma prvič podeljena 10. novembra letos, na svetovni dan znanosti, bodo enkrat letno podeljevali posameznikom za odlične dosežke v zgodnjem usmerjanju otrok v naravoslovje.

Medaljo prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer, ki bo predvidoma prvič podeljena prihodnje leto, pa bo namenjena za vrhunske dosežke v raziskovanju na višji ravni, ki z multidisciplinarno sintezo vodijo k trajnostnemu gospodarskemu in družbenemu razvoju. Podeljena bo praviloma vsako tretje leto.

Namenjena je raziskovalcem in njihovim mentorjem, ki so idejo pripeljali do izumov, inovacij, zaščite intelektualne lastnine ter proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo, so še zapisali v Slovenski znanstveni fundaciji.

Sklad je bil ustanovljen 2. oktobra 1992 in je 25 let deloval v Nemčiji. V tem času je mladim slovenskim znanstvenikom nudil finančno podporo pri njihovem mednarodnem uveljavljanju. S skupaj več kot 200.000 evri je sklad podprl več kot petdeset mladih perspektivnih raziskovalcev, predvsem na področjih naravoslovja in tehnologij. Pred nekaj leti so bila sredstva sklada prenesena v Slovenijo pod okrilje Slovenske znanstvene fundacije.

Namen sklada Pro Natura - Sklada prof. dr. Aleksandre Kornhauser Frazer je spodbujati in podpirati razvoj celovitega raziskovalnega pristopa na višji ravni, ki povezuje temeljne raziskave z načrtnim preučevanjem možnosti in ustvarjanjem postopkov za uporabo raziskovalnih dosežkov v procesih za večanje učinkovitosti procesov, proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo.