STAznanost

S podelitvijo nagrad in priznanj obeležili dan Univerze v Mariboru

Maribor, 18. septembra - Univerza v Mariboru obeležuje 45 let obstoja v spremenjenih okoliščinah, med drugim je covid-19 močno omejil prisotnost na današnji slovesnosti s podelitvijo nagrad in priznanj študentom in profesorjem ob dnevu univerze. Najvišje priznanje, naziv častni doktor, je prejel Wolfgang Jelinek z Univerze v Gradcu.

Rektor univerze Zdravko Kačič se zaradi nedavnega stika z osebo, za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena z novim koronavirusom, in posledične samoizolacije ni udeležil današnje slovesnosti. Sporočil je, da se sam počuti dobro in nima nobenih znakov okužbe. "V kolikor bo tako ostalo, bom predvidoma v torek že nazaj," je navedel.

Njegov govor je prebral prorektor Miralem Hadžiselimović. V začetku se je zahvalil vsem na univerzi za upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "Čeprav nas je pandemija virusa covid-19 zajela nepričakovano in silovito, smo se vsi odzvali hitro, premišljeno in odgovorno. Z doslednim upoštevanjem navodil smo dokazali, da se zavedamo resnosti razmer, v katerih smo se znašli. Dokazali smo, da smo odgovorni," je poudaril.

Izrazil je obžalovanje, da covid-19 povzroča tudi razhajanja v družbi. "Zdi se, da se posameznik in skupnost vedno težje sporazumeta o tem, kdo ima kakšno pravico in kdo odgovornost, čeprav vsaj teoretično dokaj jasno vemo, da mora med pravicami in odgovornosti vladati vzajemnost, pravzaprav soodvisnost. Morda je v zadnjem času nekoliko preveč izpostavljena pravica, vendar vsaka pravica že sama po sebi vključuje tudi odgovornost. S tem, ko sem odgovoren, si zaslužim pravico," je prepričan rektor.

Na daljavo je zbrane nagovorila tudi Manja Klemenčič, predavateljica sociologije visokega šolstva na oddelku za sociologijo in predavateljica splošne edukacije na Univerzi Harvard. Izpostavila je priložnosti, ki jih covid-19 ponuja visokemu šolstvu, med drugim krepitev digitalnih zmogljivosti univerze in posledično boljši dostop do visokega šolanja, bolj na študente osredotočeno poučevanje, več možnosti mednarodnega sodelovanja ter navezovanja na gospodarstvo in lokalno skupnost.

Na današnji slovesnosti so podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov, ki so jih prejeli Meta Hrovat in nogometaši fakultete za varnostne vede. Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na univerzi je dobila Tjaša Heričko, listino za pomembne kulturne dosežke študentov Janja Podgrajšek in listino za naj prostovoljca študenta Iva Jajčevič.

Podelili so tudi častna naslova zaslužna profesorica in zaslužni profesor, ki se podeljujeta za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter za prispevek k razvoju in delovanju fakultete. Na predlog fakultete za zdravstvene vede je zaslužna profesorica postala Jana Goriup, na predlog pravne fakultete pa je naslov zaslužni profesor prejel Ludvik Toplak.

Univerza v Mariboru, ustanovljena leta 1975, je s svojimi 17 fakultetami, knjižnico in študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji.