STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Študija: Sevanje mobilnih telefonov bi lahko škodovalo žuželkam

Berlin, 20. septembra - Sevanje mobilnih telefonov bi lahko prispevalo k velikemu upadu populacij žuželk, ki mu je v zadnjih letih priča večina Evrope, kaže študija nemške Zveze za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti (Nabu). Študija se sklicuje na 83 znanstvenih raziskav, od katerih jih je 72 pokazalo negativne učinke sevanja na čebele, ose in muhe.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ta teden pojasnili v zvezi, ki je študijo pripravila v sodelovanju z dvema nevladnima organizacijama, so v okviru študije analizirali 190 raziskav. 83 se jih je izkazalo za znanstveno relevantnih, od tega pa jih je 72 pokazalo negativne učinke sevanja na čebele, ose in muhe.

Ti učinki segajo od omejitve sposobnosti navigacije do poškodb genetskega materiala in ličink. Zlasti mobilni telefoni in brezžična internetna omrežja odpirajo kalcijeve kanale v določenih celicah, kar pomeni, da te absorbirajo več kalcijevih ionov.

To lahko povzroči biokemično reakcijo, ki zmoti cirkadiani ritem - lastnost procesov v živih organizmih, ki se ciklično spreminjajo v odvisnosti od dnevno-nočnega cikla pogojev v njihovem okolju. Posledično je oslabljen tudi imunski sistem.

"Študija kaže, da moramo pri analiziranju dramatičnega upada števila žuželk razmišljati o vseh možnih vzrokih," je dejal vodja Nabu v zvezni deželi Baden-Württemberg Johannes Enssle. Poudaril je, da se zaveda občutljivosti tematike, saj se nanaša na naše vsakodnevne navade, za tehnologijo mobilnih komunikacij pa so po njegovih besedah tudi močni gospodarski interesi.

Peter Hensinger iz nemške organizacije za zaščito potrošnikov Diagnose Funk je ob predstavitvi izsledkov študije poudaril, da je treba morebitnim negativnim učinkom sevanja omrežij nameniti več pozornosti.

To je po njegovih besedah še posebej aktualno ob uvajanju tehnologije pete generacije (5G). Ta je namreč naletela na burne odzive dela strokovne in laične javnosti, ki ji očita hude posledice za zdravje in okolje.