STAznanost

Na Evropskih dnevih raziskav in inovacij tudi slovenska znanstvenica

Ljubljana, 22. septembra - Danes se začenjajo Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020, na katerih bo kot edina znanstvenica iz Slovenije nastopila tudi Andreja Kutnar z Univerze na Primorskem. Letos bo konferenca, ki jo organizira Evropska komisija, potekala virtualno.

Profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE Andreja Kutnar bo imela na konferenci predstavitev z naslovom Primer dobre prakse uporabe financiranja raziskav in inovacij iz različnih virov, v kateri bo spregovorila o učinkih komplementarnosti financiranja s strani mehanizma Widening in skladov za regionalni razvoj.

Evropski dnevi raziskav in inovacij 2020 sicer na enem mestu združujejo evropske deležnike na področju raziskav in inovacij, od tvorcev javnih politik na nacionalni in evropski ravni ter raziskovalcev do podjetnikov in splošne javnosti.

Program bo potekal v različnih vsebinskih sklopih, razdeljenih na prihodnje izzive na področju raziskav in inovacij na ravni EU. Letos bo rdečo nit dogodka krojilo globalno stanje pandemije novega koronavirusa in njenih posledic, udeleženci pa se bodo osredotočili tudi na t.i. misije v okviru bodočega programa Obzorje Evrope.

Kot so v sporočilu za javnost napisali na Univerzi na Primorskem, je namen dogodka "v razpravi oblikovati izhodišča za prihodnost raziskovanja in inovacij v Evropi in širše". Letos bo dogodek virtualen, vključeval pa bo konferenco ter spletno razstavo Znanost je čudovita, znotraj katere se bo možno udeležiti spletnega klepeta z uveljavljenimi evropskimi raziskovalci.