STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi strokovnjaki bodo javnosti približevali jedrsko energijo in tehnologijo

Ljubljana, 26. septembra - Mladi slovenski jedrski strokovnjaki Mreže mlade generacije, ki deluje v okviru Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, bodo v nedeljo na Prešernovem trgu v Ljubljani javnosti na poljuden in zanimiv način približali jedrsko energijo in tehnologijo ter osvetlili z njo povezane mite, so sporočili iz društva.

Akcija v Sloveniji bo potekala v sklopu globalne pobude Stand Up for Nuclear, ki poteka v več kot 40 mestih po vsem svetu. Namen pobude je širši javnosti predstaviti pomen jedrske energije za ohranitev čistega okolja.

Janez Kokalj, predsednik Mreže mlade generacije, je povedal, da se je pobuda Stand Up for Nuclear pred leti začela kot enodnevni dogodek, nato pa se je razširil po vsem svetu in danes zajema dogodke, ki se odvijajo skozi cel mesec.

Lani je v pobudi sodelovalo več kot 30 mest, letos pa se bo Ljubljana pridružila skupini že več kot 40 mest, v katerih bodo v septembru potekali dogodki, kot so javna predavanja in razprave, shodi in drugi informativno-izobraževalni in ozaveščevalni dogodki v podporo jedrski energiji.

"S pobudo Stand Up for Nuclear se mladi jedrski strokovnjaki povezujemo na globalni ravni. Pokazati želimo, da je med podporniki jedrske energije po vsem svetu veliko predstavnikov mlajše generacije, ki v tem nizkoogljičnem viru energije prepoznavamo skupno rešitev za izzive podnebne krize in energetske revščine," je poudaril Kokalj.

Mreža mlade generacije povezuje približno 40 slovenskih jedrskih strokovnjakov z različnih področij jedrske energetike in jedrske tehnologije, ki so mlajši od 35 let. Člani aktivno spremljajo in s svojimi dejavnostmi sooblikujejo razmisleke o pomenu znanosti za družbo, kakovost življenja, ohranjanje čistega okolja in blažitev podnebnih sprememb, so zapisali v sporočilu za javnost.