STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Ogrožena kar četrtina mesojedih rastlin na svetu

München, 30. septembra - Kar četrtini mesojedih rastlin na svetu grozi izumrtje, trdi mednarodna skupina strokovnjakov pod vodstvom nemškega botanika Andreasa Fleischmanna. Skupina strokovnjakov iz Nemčije, Avstralije in Brazilije je sestavila spisek vseh 860 mesojedih rastlin na svetu in ocenila njihovo ogroženost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesojede rastline so posebej občutljive na vpliv človeka - uničenje življenjskega prostora, klimatske spremembe in onesnaževanje, v časniku Global Ecology and Conservation trdijo znanstveniki. Najbolj rastline trpijo zaradi intenzivnega kmetijstva in gradnje, saj so tovrstne rastlin namreč vezane na zelo čisto okolje, slabo pa se prilagajajo tudi vročini in suši.

"Mesojede rastline običajno rastejo na zemlji, ki ima le malo hranilnih snovi," pravi Fleischmann, zato jih zelo ogroža intenzivno gnojenje, pa tudi dušik v zraku in prah iz industrije, prometa in kmetijstva.

"Največ ogroženih rastlinskih vrst je trenutno v Braziliji, sledijo Indonezija, Filipini, Kuba, Tajska in Avstralija," pa dodaja Adam Cross z avstralske univerze Curtin v Perthu. Pogosto gre za avtohtone rastline, ki rastejo le na zelo omejenem območju posamezne države, zato znanstveniki oblastem nalagajo dolžnost, da ohranijo rastlinsko raznolikost.

Tudi v Sloveniji je v naravi več kot 10 mesojedih rastlin. Vse rastejo na barjih, močvirjih ali v stoječih vodah, izjema je le alpska mastnica. Prav vse so na seznamu zavarovanih domorodnih rastlinskih vrst.