STAznanost

Novinarki Renati Dacinger priznanje za kakovostno novinarsko promocijo inženirstva in znanosti

Ljubljana, 30. septembra - Inženirska akademija Slovenije (IAS) je letos prvič podelila priznanje za kakovostno novinarsko promocijo inženirstva in znanosti v preteklem letu. Priznanje so na današnji slavnostni podelitvi v ljubljanskem hotelu Slon izročili novinarki in voditeljici oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija Renati Dacinger.

Ljubljana. Oddaja izobraževalnega programa TV Slovenija Ugriznimo znanost aprila obeležuje 10. obletnico obstoja. Urednica in voditeljica oddaje Renata Dacinger. Foto: TV Slovenija/Facebook

Ljubljana.
Oddaja izobraževalnega programa TV Slovenija Ugriznimo znanost aprila obeležuje 10. obletnico obstoja.
Urednica in voditeljica oddaje Renata Dacinger.
Foto: TV Slovenija/Facebook

S priznanjem želi IAS poudariti pomen inženirskih dosežkov za družbo in nagraditi kakovostno poročanje o inženirstvu, hkrati pa ozaveščati javnost o pomenu kakovostnega poročanja o znanosti.

V utemeljitvi priznanja so med drugim zapisali, da je danes "področje znanosti precej boljše zastopano v medijih, kot je bilo včasih, ob tem pa Renata Dacinger ostaja ena vodilnih novinark tega področja pri nas". "Na vseh korakih izkazuje izjemno zavzetost, ki po njenih besedah izhaja iz navdušenja nad znanostjo in delom slovenskih znanstvenikov. Njen način komuniciranja z znanstveniki zmanjšuje pregovorni prepad med znanostjo in mediji."

Kot je ob robu dogodka povedala Dacingerjeva, je nagrada veliko priznanje njenemu delu v preteklosti in motivacija za naprej. "Ker imam znanost rada, me to delo po že skoraj 20 letih še vedno veseli in mi predstavlja izziv. V tem času sem spoznala veliko znanstvenikov. Zahvaljujem se jim za zaupanje in za vse, kar so me naučili. In seveda hvala vsem sodelavcem, brez katerih zagotovo ne bi mogla ustvarjati oddaj."

Inženirstvo se ji zdi v današnjem času "neskončno pomembno". "Če se samo spomnim, katere vse njihove dosežke sem uporabila danes, z gotovostjo lahko trdim, da brez inženirjev ne bi živeli tako, kot živimo. Zato se mi zdi pomembno, da o tem poročamo in javnosti sporočamo o njihovem pomenu in njihovih dosežkih," je za STA še povedala Dacingerjeva.

Po mnenju predsednika IAS Marka Pleška bo z večjim zavedanjem javnosti o pomenu in uporabi domačega inženirskega znanja napredovala tudi Slovenija. "Velika zahvala torej Renati Dacinger, ki že dolga leta širi to sporočilo med Slovenci, saj s promocijo inženirstva in znanosti močno prispeva tudi k razvoju in blaginji naroda."

Novinarka Renata Dacinger na področju znanosti deluje že skoraj 20 let. Leta 2001 je na nacionalni televiziji začela ustvarjati oddajo Zenit, ki je ostala na sporedu vse do leta 2005. Pet let po zaključku oddaje Zenit je Renata Dacinger zasnovala novo tedensko oddajo o znanosti z naslovom Ugriznimo znanost, v kateri z ekipo sodelavcev že več kot 10 let laični javnosti na razumljiv in zanimiv način predstavlja različna področja znanosti. V približno 350 oddajah so številni slovenski in tuji znanstveniki dobili priložnost, da osvetlijo svoje raziskovalno delo in znanstvene ideje.

V preteklih letih je za svoje delo prejela že lepo število priznanj, med drugimi tudi priznanje Prometej za odličnost v znanstvenem komuniciranju, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija in nagrado Evropska znanstvena novinarka leta 2019 v kategoriji TV Združenja britanskih znanstvenih piscev.