STAznanost

Fakulteta za pomorstvo v znamenju 60-letnice

Portorož, 3. oktobra - Fakulteta za pomorstvo in promet je nedavno slovesno obeležila 60-letnico. Edina članica Univerze v Ljubljani s sedežem na slovenski obali ima danes nekaj več kot 500 študentov in se je uveljavila tudi v lokalnem okolju, ocenjuje njen dekan Peter Vidmar. Če se prometna panoga v Sloveniji dobro razvija, pa je pomorstvo v Sloveniji v krču, je dodal.

Zakon o ustanovitvi Višje pomorske šole v Piranu je tedanja ljudska skupščina sprejela 24. junija 1960, šola pa je delo začela 15. oktobra istega leta, ko so predavalnice zasedli študenti navtičnega in strojnega oddelka. Poleg omenjenih je na šoli deloval še poslovni oddelek, ki se je v študijskem letu 1977/78 preoblikoval v samostojni program tehnologija prometa. Leta 1992 je bila z zakonom ustanovljena Visoka pomorska in prometna šola, leta 1995 pa je DZ sprejel odlok, s katerim se je visoka šola preimenovala v Fakulteto za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani.

Proslave v juniju zaradi tedanjih epidemioloških razmer niso mogli izpeljati, so pa zato slavnostno akademijo priredili prejšnji teden, je za STA pojasnil dekan. Sicer pa so v zadnjem obdobju okroglo obletnico obeležili še z izdajo zbornika, priložnostnega srebrnika in posebne poštne znamke.

Za dekana pa je poleg samih promocijskih aktivnosti pomembno, da se o področjih pomorstva in prometa govori v širši javnosti. Kot je izpostavil, se pomorstvo in pomorski promet ter promet, prometna tehnologija in transportna logistika kot panogi dopolnjujeta, a sta v Sloveniji različno zaznani. Prometna panoga je pri nas prepoznana kot pomembna in se temu primerno tudi razvija, temu pa sledijo tudi vpisi študentov in potrebe po kadrih.

"Po drugi strani pa imamo pomorstvo, ki je v nekem krču," je dodal dekan. "Morje in čolnički so turizem, to ni pomorstvo," je še opozoril Vidmar. Izpostavil je pomen ladjarjev oz. upravljavcev z ladjami in nudenja primernega servisa ladjam.

Prav tako je bil Vidmar kritičen do pomorskega prostorskega načrta, ki je v fazi sprejemanja in po njegovem mnenju "odraža slabo razumevanje pomorske panoge". Če želimo biti pomorska država, nekaterih temeljnih stebrov pač ne moremo zanemarjati, je dodal.

Sicer pa se je pomorska fakulteta, ki ima trenutno skupaj med 500 in 600 rednih in izrednih študentov ter je edina članica Univerze v Ljubljani s sedežem v slovenski Istri, po Vidmarjevih besedah že od začetka dobro uveljavila tudi v lokalnem okolju.