STAznanost
Medicina in zdravje

Strokovnjak iz UKC Maribor z najboljšim strokovnim člankom iz anestezije

Maribor, 3. oktobra - Najboljši strokovni članek s področja anesteziološkega in perioperativnega raziskovanja v letu 2019 je po izboru angleškega združenja za anestezijo spisal Marko Zdravković iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Kot so sporočili iz UKC Maribor, so najboljših deset člankov, objavljenih v reviji Anaesthesia v letu 2019, izbrali na podlagi števila citatov, prenosov članka in odmevnosti na družbenih omrežjih. Dokončno je o končnem vrstnem redu glasovalo okoli 50 povabljenih raziskovalcev.

Marko Zdravković, ki dela na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin, se je v zmagovalnem članku osredotočil na problem najpogostejšega zapleta s področja oskrbe dihalne poti oziroma izvedbo hitro sekvenčne intubacije, ki se uporablja za preprečevanje vdahnenja želodčne vsebine v pljuča.

Tega so se lotili z globalno raziskavo. V anketo so zajeli 10.000 anesteziologov iz 141 držav in tako prvič pridobili globalen vpogled v načine izvedbe hitro sekvenčne intubacije. V drugi fazi so anketirali 16 neodvisnih strokovnjakov za oskrbo dihalne poti, ki so tudi podali svoje mnenje na enaka vprašanja ter nato podali predloge in priporočila za nadaljnje raziskave na tem področju.

"Zelo smo bili presenečeni nad variabilnostjo tehnik po svetu, ki se uporabljajo za preprečevanje aspiracije žolčne vsebine," je o projektu povedal Zdravković. Upa, da bo s tem priznanjem prišel do uspeha na razpisih za finančna sredstva za svoje raziskave. "To smo izvedli brez finančne podpore. Smo se sicer prijavili na razpise, a vsem se je zdelo to neizvedljivo, zato smo na koncu ostali brez financiranja. Če se želimo lotevati česa večjega, pa je nujna finančna podpora," je opozoril.

Zdravković je letos opravil specialistični izpit iz anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine ter zaključil doktorski študij na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Raziskovalno se ukvarja z več področji, in sicer z oskrbo dihalne poti, hemodinamiko, akutno perioperativno bolečino, farmakologijo, enakostjo med spoloma ter izobraževanjem v medicini. S teh področij je skupaj s sodelavci v zadnjih dveh letih objavil deset člankov, od tega sedem v revijah iz prve četrtine po faktorju vpliva, so še izpostavili v UKC Maribor.