STAznanost

Od danes spet možne prijave na razpis Za ženske v znanosti 2021

Ljubljana, 1. oktobra - Od danes so odprte prijave na 15. nacionalni razpis Za ženske v znanosti 2021, ki poteka v partnerstvu L'Oreal Adria in Slovenske nacionalne komisije za Unesco, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje. Do 3. novembra se lahko prijavijo mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.

Lahko se prijavijo študentke, ki svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let. Tri prijaviteljice, ki bodo s svojim znanstvenim delom prepričale komisijo, bodo prejele štipendijo v višini 5000 evrov.

Za vprašanja pri izpolnjevanju prijavnice bo letos prijaviteljicam prvič na voljo tudi informativni pogovor po spletu, ki bo potekal 22. oktobra ob 13. uri. Povezava na dogodek bo dostopna na FB strani L'Oreal-Unesco Za ženske v znanosti, so še zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V 15 letih podeljevanja štipendij so po navedbah agencije Pristop v Sloveniji nagradili že 40 mladih raziskovalk. Vse še danes pomembno prispevajo k znanstvenim dognanjem in "rušijo številne stereotipe o ženskah v znanosti".

V dosedanjih izvedbah razpisa so skupno prejeli 350 prijav za štipendijo. Med izbranimi štipendistkami jih je večina raziskovala na področjih biologije, farmacije in biokemije.

Tovrsten program je po oceni agencije kljub večanju deleža žensk v raziskovalni dejavnosti še vedno ključnega pomena pri spodbujanju mladih raziskovalk. Podatki Statističnega urada RS (Surs) namreč kažejo, da je bilo v lanskem študijskem letu pri nas na doktorskem študiju celo več žensk, njihov delež pa je znašal 54 odstotkov. Veliko žensk sicer doktorira, postanejo asistentke ali docentke, a se potem njihovo napredovanje upočasni ali ustavi, so dodali.

Glede na podatke Sursa je namreč delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2016 v Sloveniji znašal le 34,5 odstotka. Na ravni Evropske unije je delež žensk v znanosti 41 odstoten, po svetu pa je znanstvenic le 29,3 odstotkov. Slovenija je tako sicer nad svetovnim povprečjem, a žal pod evropskim, so še zapisali.