STAznanost

Cepivo Moderne proti covidu-19 na voljo morda spomladi

Washington, 2. oktobra - Izvršni direktor ameriškega podjetja Moderna Stephane Bancel je dejal, da bo njihovo cepivo proti covidu-19, če se bo izkazalo za varno in učinkovito, splošno dostopno konec marca ali v začetku aprila prihodnje leto.

Na konferenci v organizaciji časnika Financial Times je v sredo povedal, da prvi klinični preizkusi dobro potekajo, da pa so še vedno zelo zaskrbljeni. Če bodo podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva ustrezni, pričakuje, da bodo vlogo za dovoljenje za uporabo cepiva pri ameriški zvezni upravi za hrano in zdravila FDA vložili konec januarja ali v začetku februarja 2021. Če se bo izkazalo za varno in učinkovito, pa bo splošno dostopno konec marca ali v začetku aprila 2021, poroča ameriška televizija CNN.

S tem je zadal udarec pričakovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo cepivo v ZDA na voljo še pred volitvami 3. novembra, saj je dejal tudi, da tudi vloge za izredno dovoljenje za uporabo cepiva ne bodo mogli vložiti pred 25. novembrom. V tem primeru bi bilo cepivo na voljo za rizične skupine, kot so starejši in zdravstveni delavci.

Trump je namreč na torkovem prvem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov dejal, da bo cepivo splošno dostopno veliko prej. To je v nasprotju tudi z mnenjem njegovih znanstvenih svetovalcev, ki pričakujejo, da bo cepivo na voljo med aprilom in junijem prihodnje leto.

Trump je na soočenju zatrdil, da je govoril s podjetji, ki razvijajo cepivo, in da bo cepivo na voljo veliko prej. "Govoril sem s Pfizerjem, govoril sem z vsemi, s katerimi je potrebno govoriti - Moderna, Johnson & Johnson, in drugimi. Napredujejo lahko veliko hitreje," je dejal. Zatrdil je še, da obstaja možnost, da bodo "imeli odgovor še pred 1. novembrom". Demokratskega predsedniškega kandidata Joea Bidna, ki zaupa mnenju znanstvenikov, pa je obtožil politizacije razvoja cepiva.