STAznanost

V okviru evropskega dneva opazovanja ptic po Sloveniji organizirana opazovanja

Ljubljana, 4. oktobra - Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) danes organizira več dogodkov v okviru Evropskega dneva opazovanja ptic, ki poteka v času, ko milijoni ptic s severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. Opazovanje bo letos potekalo 27. leto zapored.

Glavni namen več kot četrt stoletja dolge tradicije opazovanja selivk je ozaveščanje ljudi o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvenih poti in prezimovališčih v Mediteranu in Afriki.

"Vse od leta 1993 smo na skoraj 41.000 dogodkih po vsej Evropi ptice približali že več kot milijon ljudem, ki so skupaj opazovali več kot 77 milijonov ptic," so sporočili iz društva, ki na opazovanje ptic vabi z Birdlife International.

Društvo je organiziralo opazovalne točke in izlete, kjer bodo obiskovalci lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa bodo katero izmed ptic lahko tudi opazovali.

Ptice bodo lahko danes opazovali na Gajševskem jezeru (zbirališče na parkirišču v Grabah), Račkih ribnikih (zbor pri opazovalnem stolpu pri Račkih ribnikih), mariborskem mestnem parku (zbor pred Akvarij-terarijem), v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok (opazovalni točki) in ljubljanskem mestnem parku Tivoli (zbor na parkirišču pred kopališčem Tivoli).