STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi v Egiptu odkrili 59 lesenih sarkofagov

Kairo, 5. oktobra - Na območju starodavne nekropole Sakara jugozahodno od Kaira so arheologi v zadnjih tednih našli še 59 dobro ohranjenih in še zapečatenih lesenih sarkofagov, starih približno 2500 let, so egiptovske oblasti sporočile v soboto.

Egipt, Giza.
Egipčanski arheologi so v treh jaških nekropole Sakara blizu znane piramide kralja Džoserja našli 59 zapečatenih sarkofagov.
Foto: dpa/STA

Ob odprtju enega od njih so naleteli na izjemno dobro ohranjeno mumificirano truplo, zavito v pokopno tkanino, okrašeno s hieroglifi v svetlih barvah, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Odkritje nas je izjemno razveselilo," je po pisanju AFP povedal generalni sekretar vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Waziri.

O prvi skupini 13 sarkofagov, ki so jih našli v Sakari, obširni nekropoli staroegipčanske prestolnice Memfis, kjer stoji tudi znamenita Džoserjeva stopničasta piramida, so egiptovske oblasti javnost obvestile pred približno tremi tedni.

Nove sarkofage so odkrili v treh jaških na globinah do 12 metrov. Kot je povedal egiptovski minister za turizem in starine Khaled al-Anani, se na omenjeni lokaciji verjetno nahaja še več sarkofagov. "Menim, da ne gre za konec ampak za začetek velikega odkritja," je povedal.

Arheologi so v zadnjih letih med izkopavanji v Sakari naleteli na številne najdbe, pa tudi na mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali. Na območju nekropole so našli več deset kipov, med njimi bronast kipec boginje Nefertem.

Glede na predhodne študije so v lesenih sarkofagih verjetno pokopani duhovniki, državniki in druge ugledne osebnosti egipčanske družbe 26. dinastije.

Sarkofage bodo shranili v Veliki egiptovski muzej v Gizi, katerega odprtje je načrtovano prihodnje leto.