STAznanost
Medicina in zdravje

Letošnja Nobelova nagrada za medicino za odkritje virusa hepatitisa C

Stockholm, 5. oktobra - Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C (HCV), je danes sporočil švedski inštitut Karolinska. Alter in Rice sta bila v prvem odzivu "izjemno presenečena zelo vesela in skoraj brez besed", so dodali na Nobelovem odboru.

Američana in Britanec so nagrajeni za "odločilen prispevek k boju" proti hepatitisu C. "Ta bolezen je globalni zdravstveni problem, ki povzroča cirozo in raka jeter ljudem po vsem svetu," so navedli na Nobelovem odboru.

Leta 1935 rojeni Alter, ki deluje na nacionalnem inštitutu za zdravje v ameriškem Maylandu, je preučeval bolnike s hepatitisom, ki so dobili infuzijo krvi, pri čemer je določil, da ne gre za hepatitis A ali B.

71-letni Houghton, ki od leta 2010 deluje na univerzi v Alberti v Kanadi, je uporabil nepreizkušeno metodologijo za izolacijo genoma novega virusa, ki so ga poimenovali virus hepatitisa C.

Rice, ki se je rodil leta 1952 v Sacramentu, pa je dokazal, da samo ta sev virusa povzroča bolezen. Deluje na univerzi Rockefeller v ZDA.

Odkritje hepatitisov A in B je predstavljajo ključna koraka naprej, vendar je večina primerov hepatitisa, pri katerih je šlo za prenos po krvi, ostala nepojasnjenih.

"Odkritje hepatitisa C je razkrilo vzrok preostalih primerov kroničnega hepatitisa ter omogočilo krvne teste in nova zdravila, ki so rešili milijone življenj," so poudarili na Nobelovem odboru.

Zahvaljujoč njihovim odkritjem, so danes na razpolago visoko občutljivi testi za virus. Ti so bistveno zmanjšali okužbo z virusom pri transfuziji v številnih delih sveta, s čimer se je močno izboljšalo globalno zdravje, so navedli na Nobelovem odboru.

Njihova odkritja so prispevala tudi k hitremu razvoju protivirusnih zdravil za zdravljenje hepatitisa C, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Prvič v zgodovini je mogoče to bolezen zdraviti, kar povečuje upanje za izkoreninjenje hepatitisa C iz svetovne populacije," so še poudarili.

Virus hepatitisa C povzroča akutno ali kronično vnetje jeter, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri 20 odstotkih okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 70 milijonov primerov hepatitisa C, vendar je to po navedbah Nobelovega odbora verjetno "podcenjeno". Vsako leto za to boleznijo umre okoli 400.000 ljudi.

Letošnji dobitniki bodo za razliko od prejšnjih let prejeli več denarja. Nagrada v vsaki od kategorij bo vredna deset milijonov švedskih kron (okoli 950.000 evrov) namesto dosedanjih devetih milijonov kron (850.000 evrov). Današnji nagrajenci si bodo nagrado razdelili.

Zaradi omejitev v zvezi z novim koronavirusom jih ne bodo prejeli na tradicionalni prireditvi 10. decembra v Stockholmu, ampak kar v svojih državah.