STAznanost

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca tudi uradno ustanovljen

Ljubljana, 7. oktobra - Vlada je od Unesca prejela uradno notifikacijo v zvezi z ustanovitvijo prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI).
S tem je začel uradno veljati sporazum med vlado in Unescom o ustanovitvi centra, ki bo v začetni fazi gostoval na Institutu Jožef Stefan, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Center je edini pod okriljem Unesca, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco. "Njegov doseg je globalen, saj Slovenijo v svetovnem merilu izpostavlja kot državo, ki je na podlagi dosedanjih izkušenj in dosežkov na področju umetne inteligence ustvarila primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra," so zapisali na ministrstvu.

Trenutno center s svojimi strokovnjaki že pokriva področja izobraževanja, pomožnih tehnologij, ravnanja z odpadki, podnebnih sprememb, krožnega gospodarstva in merjenja kazalnikov za trajnostni razvoj. Že na začetku ukrepov za zajezitev covida-19 so raziskovalci svoje preizkušene tehnologije umetne inteligence uporabili za ozaveščanje javnosti, ki so ji ponudili spletno storitev Corona virus watch. Trenutno center aktivno deluje tudi na področju razvoja umetne inteligence skladno z upoštevanjem skupnih vrednot EU in etičnih temeljev.

Aktivnosti centra so poleg omenjenega spletnega servisa zajemale še organizacijo regionalnega virtualnega posveta za pripravo priporočila o etiki umetne inteligence. Regionalni posvet se je na spletu odvijal med 27. in 29. julijem letos, na njem pa je sodelovalo 74 strokovnjakov s področja umetne inteligence in etike iz 25 držav.

Osrednji cilj IRCAI je zagotoviti koordinacijsko točko, pot financiranja in pospeševalnik za pristope k razvojnim ciljem Združenih narodov. Pomagal bo razviti in razširiti obstoječe zmogljivosti na različne načine, vključno z ustanavljanjem podpornih raziskovalnih centrov po vsem svetu, razvojem programov usposabljanja ter krepitvijo zmogljivosti in ozaveščenosti ter z vzpostavitvijo mrež za izmenjavo raziskav in znanja o temah s področja umetne inteligence v zvezi s cilji trajnostnega razvoja.

Dejavnosti, ki bodo vodile v doseganje ciljev centra, bodo javnosti predstavljene na uradnem otvoritvenem dogodku, ki bo predvidoma pred koncem letošnjega leta, so še dodali.