STAznanost

IJS: Reprodukcijsko število precej naraslo, ne obeta nič dobrega

Ljubljana, 8. oktobra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da epidemija covida-19 narašča s podvojitvenim časom 13,3 dni, reprodukcijsko število je naraslo na 1,43. To "ne obeta nič dobrega, še posebej, ker so številke že velike". Vzroki za takšno rast bi lahko bili začetek študijskega leta, jesensko vreme oz. presežene kapacitete epidemiološke zajezitve.

"Presežene kapacitete epidemiološke zajezitve bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije, kar bi močno povečalo reprodukcijsko število," navajajo na IJS. Negotovost podanih napovedi bo velika, dokler se reprodukcijsko število - to kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi - ne bo ustalilo, so zapisali v novi oceni stanja, ki so jo objavili v sredo.

V njej predvidevajo, da če bi bilo dnevno število pozitivnih testov manjše od 225, bi reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa bi nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno. Kot kaže, se bo zgodilo ravno obratno, saj je vlada danes prek Twitterja sporočila, da so v sredo potrdili 387 novih okužb. V torek je sicer dnevni prirastek okužb prvič presegel 300.

"Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja novega koronavirusa z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati," napovedujejo raziskovalci pri IJS.

Epidemija bo začela pojenjati, če bo reprodukcijsko število manjše od 0,95, kar bi lahko predvidoma dosegli že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov. "Varujte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna," so dodali.

Ob trenutni dinamiki epidemije z reprodukcijskim številom 1,43 pa se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 50 do 450, število hospitaliziranih bo že ob koncu meseca preseglo 400, ob koncu meseca bo tudi več kot 50 bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo. Skupno število umrlih bolnikov s covidom-19 pa bi v dobrem mesecu naraslo na več kot 250, kaže projekcija IJS.

Sicer pa na IJS ugotavljajo, da je smrtnost v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste približno 50-odstotno manjša kot v prvem valu, predvidoma zaradi boljšega zdravljenja.