STAznanost

S podelitvijo nagrad sklenili dogodek Informacijska družba 2020

Ljubljana, 9. oktobra - S podelitvijo nagrad se je danes končala 23. multikonferenca Informacijska družba. Zajemala je okoli 160 večinoma spletnih predstavitev, povzetkov in referatov v okviru samostojnih konferenc in delavnic ter 300 obiskovalcev, so sporočili iz Instituta Jožef Stefan.

Nagrado za tekoče dosežke je prejel programski svet tekmovanja ACM Bober. Bober je mednarodno tekmovanje iz računalniškega mišljenja, namenjeno osnovnošolcem od drugega razreda naprej in srednješolcem. Nagrado za življenjsko delo je prejela profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Lidija Zadnik Stirn za izjemen prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe.

Podelili so tudi priznanji informacijska jagoda, ki izpostavlja primere odličnih praks, in informacijska limona, ki opozarja na področja, kjer so opazne pomanjkljivosti. Limono so podelili neodzivnosti pri razvoju e-zdravstvenega kartona, jagodo pa je prejel Laboratorij za bioinformatiko ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko na osnovi izdelanega informacijskega sistema za podporo nacionalni raziskavi o razširjenosti bolezni covida-19 v Sloveniji.

S tem so sklenili letošnjo multikonferenco. Vanjo so povezali osem samostojnih konferenc o etiki in stroki, interakciji človek-računalnik v informacijski družbi, izkopavanju znanja in podatkovnih skladiščih, kognitivni znanosti, ljudeh in okolju, prenosu tehnologij, umetni inteligenci ter vzgoji in izobraževanju v informacijski družbi. Izbrani prispevki bodo izšli v posebni številki znanstvene revije Informatica.