STAznanost

Bo transplantacijska dejavnost uspešno prekrmarila tudi drugi epidemični val?

Ljubljana, 12. oktobra - Število presaditev organov v prvem epidemičnem valu ni usahnilo, pač pa so se številke celo izboljšale. A drugi val utegne biti glede na trenutno gibanje novookuženih bistveno hujši, zato je vprašanje, ali se bodo presaditve nemoteno opravljale tudi v prihodnjih mesecih. Trenutno v Sloveniji na presaditev čaka 211 bolnikov.

V centru za transplantacijsko dejavnost Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so lani presadili 95 organov, v prvem epidemičnem valu pa se je število presaditev celo podvojilo, saj so nekateri transplanatacijski centri v tujini opravili bistveno manj presaditev.

A Slovenija je danes v bistveno težjem položaju glede števila okuženih, kar bi lahko otežilo pridobivanje organov iz drugih držav, ki so prav tako članice mednarodne mreže izmenjave organov in tkiv Eurotransplant.

O tem, pa tudi, ali so lahko bolniki s covidom-19 darovalci organov ter vrsti drugih vprašanj, povezanih z donorsko in transplantacijsko dejavnostjo, bodo danes spregovorili sogovorniki na virtualni okrogli mizi STAznanost z naslovom Kako epidemija covid-19 vpliva na transplantacijsko dejavnost in ali jo lahko ogrozi?.

Na okrogli mizi, ki jo STA organizira ob nedavnem Evropskem dnevu darovanja organov, bodo sodelovali Andrej Gadžijev s Slovenija-transplant, vodja centra za transplantacijsko dejavnost UKC Ljubljana Ivan Kneževič in predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije Milan Osterc.