STAznanost

Novi koronavirus lahko v laboratorijskih pogojih na površinah preživi 28 dni

Canberra, 12. oktobra - Novi koronavirus lahko pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah, kot so bankovci ali telefoni, kužen do 28 dni, so opozorili znanstveniki. S tem so ugotovili, da je virus lahko kužen dlje, kot so doslej domnevali, poroča britanski BBC.

Avstralija, Canberra. Raziskovalci Avstralske nacionalne znanstvene agencije so v laboratorijskih testiranjih ugotovili, da lahko novi koronavirus pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah, kot so bankovci ali telefoni, kužen do 28 dni. Posušene kapljice novega koronavirusa v umetni sluznici na steklu, štiriindvajset ur po nanosu. Foto: Xinhua/STA

Avstralija, Canberra.
Raziskovalci Avstralske nacionalne znanstvene agencije so v laboratorijskih testiranjih ugotovili, da lahko novi koronavirus pod določenimi laboratorijskimi pogoji ostane na površinah, kot so bankovci ali telefoni, kužen do 28 dni.
Posušene kapljice novega koronavirusa v umetni sluznici na steklu, štiriindvajset ur po nanosu.
Foto: Xinhua/STA

Avstralska nacionalna znanstvena agencija je pojasnila, da so eksperiment opravili v temi, saj je znano, da lahko UV svetloba ubije virus.

Nekateri strokovnjaki so v preteklosti podvomili v grožnjo, ki jo predstavlja prenos virusa preko površin. Novi koronavirus se namreč najpogosteje prenaša, ko ljudje kašljajo, kihajo ali govorijo. Obstajajo pa dokazi, da se lahko širi preko delcev, ki ostanejo v zraku, ali preko onesnaženih površin iz kovine ali plastike.

V preteklih laboratorijskih testiranjih so ugotovili, da lahko sars-cov-2 na površinah, kot so bankovci ali steklo, preživi dva ali tri dni ter do šest dni na plastiki in nerjavečem jeklu. Rezultati so se sicer med seboj razlikovali.

Avstralski raziskovalci pa so sedaj opozorili, da je virus zelo robusten in da lahko na gladkih površinah preživi do 28 dni, če se te ohranja pri okoli 20 stopinjah Celzija in na temnem. Za primerjavo, virus, ki povzroča gripo, v enakih pogojih preživi 17 dni.

Študija, ki so jo objavili v znanstveni reviji Virology Journal, še opozarja, da novi koronavirus preživi manj časa na višjih temperatura kot na nižjih. Pri 40 stopinjah je nehal biti kužen po 24 urah.

Profesor Ron Eccles je za BBC kritiziral študijo, češ da po nepotrebnem širi paniko. Med drugim je opozoril, da zanjo niso uporabili virusa, ki se je nahajal v človeški sluzi. To je namreč sovražno okolje za viruse, v katerem virusi hitreje umrejo. "Po mojem lahko ostanejo virusi v sluzi na površinah nalezljivi le nekaj ur in ne dni," je povedal.

Tudi nekatere druge študije so opozorile, da je v resničnem življenju verjetnost prenosa virusa preko površin majhna. Novi koronavirus se prenaša predvsem preko zraka. Študije so pokazale, da lahko ostane virus v zraku kužen tudi več kot tri ure.