STAznanost

IJS: Kriteriji za rdeč seznam ukrepov predvidoma doseženi v prihodnjih sedmih dneh

Ljubljana, 12. oktobra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) v novi napovedi razvoja epidemije covida-19 ocenjujejo, da je ocenjeno reprodukcijsko število že 1,81, epidemija pa narašča s podvojitvenim časom približno malo več kot osmih dni. Napovedujejo, da bodo kriteriji za rdeč seznam ukrepov doseženi v naslednjih sedmih dneh.

Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Število 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih je Slovenija presegla že v preteklih dneh, po napovedih IJS pa 250 hospitaliziranih naj bi presegli v nedeljo, 17. oktobra, 50 na intenzivni pa dan pozneje.

V prvem paketu ob razglašeni epidemiji so predvidena zaprtja trgovskih centrov, šola na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov in splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti.

Na IJS menijo, da bi lahko bili razlogi za naraščanje reprodukcijskega števila, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, začetek študijskega leta, jesensko vreme ter posledično zadrževanje v zaprtih prostorih in presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja.

"Kot vse kaže, ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološka služba, več ne zdrži enormnega pritiska virusa in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa," ocenjujejo. Nakazuje se, da se reprodukcijsko število bliža 1,85, podvojitveni čas pa osmim dnem.

Število dnevnih pozitivnih testov se bo v prihodnjem obdobju gibalo med 100 in 700 okoli trenutne povprečne vrednosti 396.