STAznanost

Pri znanstvenih Nobelovih nagradah močno prevladujejo ameriške univerze

Stockholm, 12. oktobra - Nobelove nagrade za znanstvene dosežke niso pomembne samo za posameznike, ki jih prejmejo, ampak tudi za univerze, na katerih nagrajenci delujejo. Pri tem močno prevladujejo ameriške univerze. V času, ko so prejeli nagrado, je bilo z univerzami v ZDA povezanih okoli 57 odstotkov vseh prejemnikov znanstvenih nagrad.

Nobelove nagrade od leta 1901 podeljujejo za dosežke na področjih medicine, fizike in kemije, od leta 1969 pa jo prejemajo še znanstveniki s področja ekonomije. Doslej je te nagrade prejelo 710 znanstvenikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med njimi je daleč največ Američanov. V ZDA je bilo rojenih 248 oziroma 35 odstotkov nagrajencev za znanstvene dosežke. Letos si bo štiri nagrade razdelilo deset znanstvenikov, med katerimi je šest Američanov, v vsaki kategoriji vsaj eden.

Prevlada ameriških univerz pa je še večja ob upoštevanju del znanstvenikov drugih narodnosti. V času, ko so prejeli nagrado, je bilo z univerzami v ZDA povezanih okoli 57 odstotkov vseh prejemnikov znanstvenih nagrad.

Najuspešnejša je univerza Kalifornije z 38 nagradami, od tega 13 za področje kemije, 12 pa za področje fizike. Sledi univerza Harvard s 33. Prva neameriška univerza na tej lestvici pa je britanski Cambridge na tretjem mestu z 28 nagrajenci. Med 12 univerzami, ki so prejele več kot 10 Nobelovih nagrad, je devet ameriških.