STAznanost
Medicina in zdravje

Protimikrobno zdravilo učinkovito proti koronavirusu pri živalih

Hongkong, 13. oktobra - Hongkonški znanstveniki so ugotovili, da je protimikrobno zdravilo, namenjeno zdravljenju čira na želodcu in bakterijskih okužb, pri živalih učinkovito tudi proti novemu koronavirusu. Zdravilo je lahko dostopno in varno, so poudarili.

Znanstveniki so želeli ugotoviti, ali bi lahko imela zdravila, ki vsebujejo kovine in jih običajno uporabljajo proti bakterijam, tudi antivirusne lastnosti, ki bi pomagale v boju proti novemu koronavirusu.

Na podlagi preizkusov na hrčkih so ugotovili, da eno od tovrstnih zdravil ranitidin-bizmutov citrat (RBC) potencialno deluje proti virusu sars-cov-2, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"RBC lahko količino virusa v pljučih okuženega hrčka zmanjša za desetkrat," je povedal raziskovalec na hongkonški univerzi Runming Wang.

Za razliko od zdravil remdesivir in deksametazon, ki ju že uporabljajo pri bolnikih s covidom-19, je to zdravilo splošno dostopno in varno. Remdesivir je namreč precej drag, deksametazon pa zavira delovanje imunskega sistema in predstavlja tveganje za bolnike, z izjemo najhuje bolnih.