STAznanost

V ZDA preizkusili tehnologijo za varno pristajanje na Luni

Washington, 14. oktobra - V ZDA so v torek z raketo vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa, preizkusili Nasino tehnologijo, namenjeno vrnitvi človeka na Luno leta 2024. Na raketi so bili senzorji, računalnik in programska oprema za natančno pristajanje vesoljskih plovil na drugih vesoljskih telesih.

ZDA.
V ZDA so z raketo vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa, preizkusili Nasino tehnologijo, namenjeno vrnitvi človeka na Luno leta 2024. Na raketi so bili senzorji, računalnik in programska oprema za natančno pristajanje vesoljskih plovil na drugih telesih v vesolju.
Navpični pristanek rakete.
Foto: zajem zaslona Youtube/Blue Origin

Raketa New Shepard, ki jo je izdelalo podjetje ustanovitelja Amazona, bo namenjena vožnji turistov v vesolje. Ponesla jih bo predvidoma približno sto kilometrov nad Zemljo, da bi izkusili mikrogravitacijo. V vesolje bodo poleteli v kapsuli, ki ima po navedbah podjetja največja okna na dosedanjih vesoljskih plovilih in bo nameščena na raketi New Shepard.

Potem ko doseže vesolje, se kapsula loči od rakete in obe plovili padeta na Zemljo. V torkovem preizkusu je kapsula nežno pristala s padalom, raketa pa navpično s pojemanjem pogona, na spletu poroča britanski BBC.

"Današnji polet je bil navdihujoč. Uporaba New Sheparda za simulacijo pristanka na Luni je vznemirljiv znanilec tistega, kar bo Ameriki prinesel program Artemis," je dejal izvršni direktor podjetja Blue Origin Bob Smith. S programom Artemis naj bi se človek vrnil na Luno do leta 2024.

Med sedmim preizkusom te rakete je ameriška vesoljska agencija Nasa želela preizkusiti, kako med seboj delujejo posamezni deli tehnologije za varno in natančno pristajanje. Na raketi sta bila dva sistema senzorjev, računalnik in napredni algoritmi.

Enega od sistemov senzorjev je razvila raziskovalna organizacija Draper iz Massachusettsa. Ta sistem s kamerami v realnem času zbira informacije o okolici. Fotografije se nato primerjajo s prednaloženimi zemljevidi, na podlagi česar se določi natančna lokacija plovila.

"Pri tej raketi je resnično dragoceno to, da se vrne iz vesolja in pristane s pojemanjem pogona, kar je zelo podobno tistemu, kar želimo narediti ob pristanku na Luni," je povedal inženir pri Blue Origin Stefan Bieniawski, še navaja BBC.