STAznanost

V Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19

Moskva, 14. oktobra - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da so v Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19 in da je tretje cepivo že v delu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Registrirali so cepivo EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. Dodal je še, da po njegovih informacijah razvijajo že tretje cepivo, ki ga trenutno testirajo v raziskovalnem centru Šumakov Ruske akademije znanosti.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covidu-19 z imenom Sputnik V. Vest je vzbudila zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki, da je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov.

Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna na novi koronavirus in da cepivo nima stranskih učinkov, navaja nemške tiskovna agencija dpa.

Preden bodo v Rusiji začeli z množičnim cepljenjem pred koncem leta bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje.

Putin je registracijo novega cepiva objavil na dan, ko so iz države poročali o največjem dnevnem številu novih okužb - 14.231. Doslej so v Rusiji potrdili že 1,3 milijona okužb. Iz Moskve so sporočili, da se bodo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka morali znova šolati na daljavo.