STAznanost

Z Načrtom S začetek spletne Odprte znanosti

Ljubljana, 19. oktobra - S pogovorom z doktorskim kandidatom na Univerzi Leiden na Nizozemskem Garethom O'Neillom o Načrtu S, pobudi koalicije financerjev znanstvenih raziskav, med njimi tudi ARRS, naj se uresniči popoln in takojšen dostop do znanstvenih publikacij, se danes začenja spletna izdaja dogodka Odprta znanost.

V današnjem pogovoru z O'Neillom, ki je tudi ambasador Načrta S, bodo spregovorili o tem, kakšne posledice bo imela uveljavitev načrta za raziskovalce. Seminar bo potekal v angleškem jeziku, diskusijo pa bo moderirala Eurodocova ambasadorka odprte znanosti v Sloveniji Ana Slavec iz Mlade akademije.

Kot so zapisali pri Mladi akademiji, ki Odprto znanost organizira, bo ta tudi letos potekala v okviru Meseca znanosti in ker je današnji pogovor prvi dogodek Meseca znanosti, ga bo z uvodnim nagovorom odprl generalni direktor direktorata za znanost pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh.

Za tokratno izvedbo Odprte znanosti, ki letos zaradi epidemije bolezni covid-19 poteka na spletu, so organizatorji izbrali štiri teme. Poleg Načrta S bo tako o reproducibilnosti raziskav v torek spregovoril direktor Leibnizovega inštituta za informacije o psihologiji Michael Bosnjak.

O evropskem oblaku odprte znanosti, v katerega je Evropska komisija vložila znatna sredstva in naj bi bil implementiran do konca leta 2020, bo v sredo govora z Dunjo Legat iz Univerzitetne knjižnice Maribor, ki je predstavnica regionalnega EOSC-projekta za jugovzhodno Evropo.

Letošnji cikel pa bo zaključil pogovor o vrednotenju raziskovalne dejavnosti v Sloveniji. O tem se bodo v četrtek pogovarjali z Janjo Hojnik z Univerze v Mariboru, Gregorjem Majdičem z Univerze v Ljubljani in Mirom Pušnikom iz Centralne tehniške knjižnice.

Pogovore bodo predvajali na kanalu Mlade akademije na Youtubeu, poslušalci pa bodo vprašanja lahko zastavljali prek platforme sli.do.