STAznanost

Arheolog Franz Glaser letošnji prejemnik Einspielerjeve nagrade

Celovec, 20. oktobra - Letošnji prejemnik Einspielerjeve nagrade je arheolog Franz Glaser. Nagrado, ki mu jo bosta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) podelila 16. novembra, prejme za prizadevanja pri raziskovanju zgodnje slovanske zgodovine na Koroškem.

Kot pojasnjujejo pri organizacijah, mu bodo nagrado podelili tudi za njegov prijateljski odnos do slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Osrednja prireditev bo 16. novembra v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu, kjer bo slavnostni govornik deželni konservator Gorazd Živkovič, so še v ponedeljek sporočili iz obeh organizacij.

NSKS, ki je ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, in KKZ, osrednja kulturna organizacija koroških Slovencev, Einspielerjevo nagrado podeljujeta od leta 1988. Njen namen je počastiti osebnosti javnega življenja, znanosti, umetnosti in kulture iz večinskega naroda na avstrijskem Koroškem in preko njenih meja za njihovo razumevanje in prizadevanja za probleme slovenske narodne skupnosti.

Nagrada je poimenovana po slovenskem duhovniku, politiku, publicistu Andreju Einspielerju, ki je deloval v različnih krajih na avstrijskem Koroškem. Zavzemal se je za enakopravnost slovenskega jezika in Slovencev, za sožitje obeh narodov na Koroškem, za splošno volilno pravico in politično svobodo. Kot vodilna politična osebnost koroških Slovencev je bil v letih 1862-63, 1871-78 in 1880-88 poslanec v deželnem zboru avstrijske Koroške.