STAznanost

Fakulteta za medije s projektoma za proučevanje lažnih novic in populizma

Ljubljana, 30. oktobra - Na Fakulteti za medije so pridobili projekta, ki se ukvarjata s proučevanjem širjenja lažnih informacij in populizma. S proučevanjem tovrstnih izzivov se ukvarjata profesorja Fakultete za medije Matevž Tomšič in Mateja Rek, ki sta bila letos uspešna pri pridobivanju projektov v okviru programov Erasmus+ in Jean Monnet, so sporočili s fakultete.

Aktivnosti programa Jean Monnet po navedbah fakultete spodbujajo odličnost v poučevanju in raziskovanju na področju študij Evropske unije, s poudarkom na procesu evropske integracije. Projekt z naslovom Populizem in prihodnost evropske demokracije, ki ga v okviru mehanizma Jean Monnet Chair vodi Matevž Tomšič, je bil uspešen na razpisu za obdobje od leta 2020 do 2023. Vsebina temelji na aktualnih in relevantnih akademskih razpravah o populizmu, njegovih koreninah, značaju in posledicah za razvoj EU kot posebne oblike demokratičnega nadnacionalnega političnega subjekta.

Ocenjevalci programa Erasmus+ pa so medtem odobrili projekt Modul medijske pismenosti za aktivne državljane, nosilke Mateje Rek. Gre za učni akademski program, pri čemer projekt odgovarja na pereča vprašanja EU, ki se nanašajo na vse večjo izpostavljenost državljanov EU dezinformacijam in lažnim novicam v digitalnih medijih ter ustrezno potrebo po oblikovanju odpornosti na ta pojav.