STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na sociološkem srečanju o družbenih neenakostih in politiki

Ljubljana, 6. novembra - S plenarnim predavanjem britanskega sociologa Mikea Savagea se začenja Slovensko sociološko srečanje 2020, ki letos poteka pod naslovom Družbene neenakosti in politika. V okviru srečanja, ki bo tokrat virtualno, bosta med drugim potekali okrogli mizi na temo družbenih neenakosti in politike ter univerzalnega temeljnega dohodka.

Savage bo predaval o globalnih trendih neenakosti, pri čemer bo pokazal, kako so ti vpleteni v preobrazbi družbenih neenakostih, povezanih z razredom, spolom in raso. Pri tem bo v ospredje postavil temo, kako so čedalje večje ekonomske neenakosti povezane z oblikovanjem močnih elit preko celotnega sveta, so pojasnili v SSD.

Sociološko srečanje vsako leto prireja Slovensko sociološko društvo, ki z letošnjim dogodkom obeležuje 55. obletnico obstoja. Srečanje bo potekalo do sobote, in sicer preko aplikacije Zoom, s plenarnim predavanjem pa ga bo danes odprl Mike Savage, sociolog in akademik z Londonske šole za ekonomijo in politične vede.

Za širšo javnost bosta po navedbah društva zanimivi dve okrogli mizi. Prva bo potekala že danes ob 16.15 na temo družbenih neenakosti in politike, o kateri bodo razpravljali strokovnjaki s področij sociologije, ekonomije in prava: Bojan Bugarič, Srečo Dragoš, Anja Kopač, Srna Mandič, Aleksandra Kanjuo Mrčela in Tine Stanovnik.

Tema neenakosti, ki vključuje vse od razlik med spoli do razlik v premoženju, je po navedbah društva gotovo ena izmed osrednjih tem sociologije. Namen okrogle mize je, "da preko interdisciplinarnega pristopa spregovori ne le o stanju, temveč tudi o tem, kje iskati rešitve za nastale izzive in seveda o tem, kako lahko k slednjim prispeva družboslovna misel".

Tema druge okrogle mize, ki bo na sporedu v soboto ob 9.30 ter bo potekala v obliki dialoga med stroko in politiko, pa bo univerzalni temeljni dohodek. S strani stroke se je bodo udeležili Igor Pribac, Tanja Rener in Jože P. Damijan, s strani politike pa Brane Golubović (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB) in Luka Mesec (Levica).

Kot so zapisali organizatorji, univerzalni temeljni dohodek (UTD) nezadržno pridobiva politično težo, po vrsti pilotnih in raziskovalnih projektov njegove implementacije mu je dodaten zagon dal tudi izbruh pandemije. "Spoznanje, da je pandemija trajno in ne le začasno okrepila trende prekarizacije in fleksibilizacije trga dela, ki se je dodatno ukoreninilo v kiberprostoru, kliče po reformah javnih politik na področju trga dela in socialnega varstva. Imamo kot družba na voljo boljše alternative, kot je uvedba ene od oblik UTD-ja?"

Letošnji program poleg obeh plenarnih okroglih miz, plenarnega predavanja Mikea Savagea sestavljajo še 19 sekcij in okroglih miz. V okviru srečanja bodo na slovesnosti razglasili tudi nagrade in priznanja za dosežke na področju sociologije v Sloveniji.