STAznanost

Spletni festival UNI.MINDS v znamenju povezovanja univerz in gospodarstva

Ljubljana, 7. novembra - Pisarni za prenos tehnologij in znanja Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru v novembru organizirata spletni festival UNI.MINDS, namenjen povezovanju univerz z gospodarstvom. Med 5. in 24. novembrom se bo zvrstilo 23 srečanj, poudarek pa bo na področjih zdravja, pametnih tehnologij in trajnostnega razvoja, s pogledom v družbo prihodnosti.

Spletni festival UNI.MINDS po navedbah organizatorjev združuje akademsko sfero in gospodarstvo s poudarkom na evropskih in svetovnih razvojnih trendih ter aktivnostih in ekspertizah dveh največjih univerz v Sloveniji.

Kot je pred odprtjem festivala povedala vodja Pisarne za prenos znanja Univerze v Ljubljani (UL) Urša Jerše, je festival nastal v želji, da se univerzi in gospodarstvo še bolj povežeta. "Veliko imamo dobrih sodelovanj, lahko pa smo še boljši in še bolj povezani. To je še posebej pomembno v teh časih, ko so problemi, s katerimi se soočamo v svetu, tako večplastni in kompleksni," je dejala Jeršetova.

V sklopu festivala se bo med 5. in 24. novembrom na 23 spletnih srečanjih predstavilo več kot 100 govorcev iz akademske sfere in gospodarstva, predstavljeni pa bodo evropski in svetovni razvojni trendi ter dobre prakse sodelovanja med obema sferama. Poudarek bo na področjih zdravja, pametnih tehnologij in trajnostnega razvoja, s pogledom v družbo prihodnosti.

Dogodki so po navedbah organizatorjev v prvi vrsti namenjeni raziskovalcem in razvojno naravnanim podjetjem, pa tudi študentom in odločevalcem na ministrstvih, javnih agencijah in evropskih institucijah. Marsikateri dogodek bo zanimal tudi splošno javnost, festivala pa se lahko udeleži kdorkoli.

Festival je odprl četrtkov panel z naslovom Prihodnost partnerstev med industrijo in akademsko sfero. Kot so povedali v Pisarni za prenos znanja UL, je bil sklep panela, "da je grajenje zaupanja in sodelovanja znotraj naše inovacijske skupnosti nujen korak, s katerim smo že pričeli in je tudi razlog za nastanek festivala UNI.MINDS. Potrebno je, da naredimo vizijo, ki je skupna".

V okviru uvodnega dne festivala je rektor ljubljanske univerze Igor Papič razglasil tudi letošnje prejemnike sredstev prvega razpisa Inovacijskega sklada Univerze v Ljubljani. Izmed devetih prijavljenih ekip je ocenjevalna komisija za sofinanciranje izbrala štiri projekte, ki bodo prejeli sredstva v višini od 5000 do 25.000 evrov na posamezen projekt.

Prihodnji četrtek bo v okviru festivala potekala tudi razglasitev rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Festival se bo sklenil 24. novembra s panelom na temo družbe prihodnosti.

Festival organizirata Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani in Služba za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru. Glavni partner dogodka pa je Novartis Slovenija.