STAznanost
Medicina in zdravje

Mariborska medicinska fakulteta z donacijo do rentgenske opreme za študij dentalne medicine

Maribor, 8. novembra - Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je z donacijo iz kliničnega centra v Würzburgu v Nemčiji prejela sodobno rentgensko opremo, ki bo omogočila začetek študija dentalne medicine v Mariboru prihodnje študijsko leto.

Donirana oprema klinike in poliklinike za maksilofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Würzburg je po navedbah mariborske univerze rezultat več desetletij dolgega dobrega sodelovanja mariborske medicinske fakultete s tamkajšnjo medicinsko fakulteto.

Direktor klinike Alexander Kübler je prejemnik častnega naslova dobrotnik Univerze v Mariboru in je bil pobudnik donacije štirih sodobnih RTG aparatov za dentalno medicino in šestih sodobnih stomatoloških stolov.

"S sodobnim učnim okoljem so tako izpolnjeni vsi pogoji za uspešen začetek študija dentalne medicine v Mariboru," so ta teden sporočili z rektorata mariborske univerze.

"Oprema, ki bo umeščena v laboratorij medicinske fakultete na Magdalenskem trgu 5 v Mariboru, bo omogočila vrhunske stomatološke storitve. To so zametki bodoče stomatološke klinike v Mariboru," napoveduje nekdanji dekan medicinske fakultete Ivan Krajnc.

Rentgensko opremo bodo uporabljali v okviru predmeta Splošna in dentalna radiologija v tretjem letniku enovitega magistrskega študijskega programa dentalne medicine in bo potekal v obliki predavanj, seminarjev in vaj ter v obliki individualnega raziskovalnega dela.

Sodobne dentalne medicine si danes ni mogoče predstavljati brez rentgenskega slikanja zob in obzobnih tkiv. V preteklosti so se za te namene uporabljali klasični RTG aparati, pri katerih je senzor X-žarkov klasični živosrebrni film. Sodobna rentgenska diagnostika temelji na zmanjševanju doze rentgenskega sevanja z uporabo digitalnih senzorjev, ki so mnogo bolj občutljivi za X-žarke. Poleg tega digitalna tehnologija omogoča natančnejši prikaz zobnih in obzobnih struktur.

Na mariborski medicinski fakulteti so letos uspeli akreditirati nov študijski program dentalne medicine, a niso uspeli pridobiti državnih sredstev za njegovo izvajanje že v tem študijskem letu. Tudi ostalo opremo za izvajanje študija dentalne medicine, ki bi bil v Mariboru novost, je uredila fakulteta sama s pomočjo donacij iz tujine, program pa je spisala v sodelovanju s stomatološko fakulteto z Reke na Hrvaškem.