STAznanost

Mariborska univerza bogatejša za novo znanstveno-raziskovalno opremo

Maribor, 6. novembra - Na Univerzi v Mariboru se nadaljuje dobava znanstveno-raziskovalne opreme v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (RIUM). Fakulteta za strojništvo je te dni prejela programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim z neomejenim številom licenc in vključenim vzdrževanjem za tri leta za celotno univerzo.

Gre za inženirsko programsko orodje za razvoj testnih in merilnih sistemov ter aplikacij, namenjenih meritvam, avtomatiziranemu preskušanju in upravljanju s hitrim dostopom do strojne opreme in podatkov, so sporočili z univerze.

Orodje ponuja grafični pristop programiranja, ki pomaga vizualizirati programske aplikacije, vključno s konfiguracijo strojne opreme, merilnimi podatki in sistemom za odpravljanje napak. Ta vizualizacija olajša integracijo strojne opreme ne glede na proizvajalca, razvoj algoritmov za analizo podatkov in oblikovanje uporabniških vmesnikov za prikaz zajetih podatkov in rezultatov.

LabVIEW ponuja več kot tisoč vgrajenih osnovnih in naprednih funkcij, zasnovanih posebej za inženirske in znanstvene analize, ki se lahko uporabljajo v široki paleti aplikacij, saj lahko vgrajene funkcije olajšajo hitro reševanje različnih tehničnih in tudi družbenih izzivov današnje družbe.

Programsko orodje National Instruments ASL+, LabVIEW in Multisim se lahko uporablja na področju tehnike in družboslovja oz. povsod tam, kjer raziskovalne vsebine zbirajo, vrednotijo ali simulirajo podatke.

"To programsko orodje bo zdaj na voljo vsem raziskovalnim in pedagoškim sodelavcem naše univerze. Dostop do praktično vseh orodij programskega okolja prinaša možnosti uporabe novih metod in konceptov pri reševanju izzivov vsakdanjega raziskovalnega in pedagoškega dela na univerzi. Uporaba je možna v vseh znanstvenih disciplinah naše univerze. Na nas je, da to izkoristimo, se medsebojno povežemo in utremo nove raziskovalne poti," je povedal Aleš Belšak s fakultete za strojništvo.