STAznanost

Cizelj z IJS: Upočasnitev rasti novih okužb še prenizka za zaustavitev epidemije

Ljubljana, 7. novembra - Trenutni podatki kažejo na rast epidemije novega koronavirusa. Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, zadostni, je mogoče pričakovati vrh epidemije, je za STA ocenil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Število okužb sicer upada, a je po njegovih besedah ta upočasnitev prenizka, da bi ustavili epidemijo.

Ljubljana, Institut Jožef Stefan.
Institut Jožef Stefan (IJS).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Še vedno je najbolj zanesljiv podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil Cizelj.

"Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije," je povedal. Mogoče pa je tudi, da ukrepi niso zadostni in da bo število okužb še naraščalo. "Kako hitra bo ta rast, je danes nemogoče napovedati," je dodal.

Rast števila novih okužb se je upočasnila, a je ta upočasnitev še prenizka, da bi ustavila epidemijo. "Pred tem je bilo reprodukcijsko število okoli dva, številke so se podvojile v šestih dneh. Zdaj smo na 1,5, številke pa se podvojijo na 12 ali 13 dni. Vsekakor imamo počasnejšo rast in to je po vsej verjetnosti posledica ukrepov, ki so bili sprejeti okoli 20. oktobra," je pojasnil Cizelj.

Takrat je začela veljati prepoved gibanja v nočnem času, druženje se je omejilo na največ šest oseb, prehajanje med občinami pa ni bilo več mogoče. Naslednji dan, 21. oktobra, pa so tudi na Goriškem in Primorsko-notranjskem začeli veljati strožji ukrepi, kot sta obvezno nošenje maske na prostem in prepoved delovanja gostinskih lokalov.

Kot je dejal Cizelj, regijskih podatkov z njihovim modelom sicer ne spremljajo.

Po spremenjenem režimu testiranja bo, tako Cizelj, treba še počakati na stabilizacijo številk. "Sprememba v načinu testiranja povzroči nekaj dni zamude," je pojasnil in dodal, da so podobno zamudo zabeležili tudi v prvem valu.