STAznanost
Humanistika in družboslovje

Podelili priznanja Slovenskega sociološkega društva

Ljubljana, 7. novembra - V okviru letošnjega virtualnega Srečanja slovenskih sociologov so v petek podelili nagrade in priznanja za dosežke na področju sociologije v Sloveniji. Podelili so osem nagrad, med drugim za znanstveni deli in za pomembne dosežke na področju sociologije, častna člana Slovenskega sociološkega društva pa sta postala Spomenka Hribar in Ivan Svetlik.

Priznanji za odlično znanstveno delo sta pripadli Ani Podvršič in Maji Breznik za urejanje in prevod zbornika Verige globalnega kapitalizma ter Jani Javornik, soavtorici in sourednici monografije z angleškim naslovom Social policy and the capability approach: Concepts, measurements and application.

Posebno nagrado za pomembne dosežke na področju sociologije je prejela raziskovalna skupina Inštituta za družboslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, priznanje ustanovi za njeno podporo k uveljavljanju sociologije v praksi pa je prejel zagovornik načela enakosti, ki ga vodi Miha Lobnik.

Nagrado sociologinji za strokovno delo na področju sociologije so podelili Biserki Marolt Meden, nagrado sociološki up, ki ga Slovensko sociološko društvo podeljuje obetavnim sociologinjam in sociologom, pa je prejela Jasna Mikić.

Slovensko sociološko srečanje 2020, ki letos poteka pod naslovom Družbene neenakosti in politika, je odprlo petkovo plenarno predavanje britanskega sociologa Mikea Savagea, ki je predaval o globalnih trendih neenakosti.

Poleg plenarnega predavanja pa letošnji program sestavlja še 19 sekcij in okroglih miz ter dve plenarni okrogli mizi. Prva, na temo družbenih neenakosti in politike, je bila na sporedu že v petek, danes dopoldne pa bo sledila druga, na temo univerzalnega temeljnega dohodka, ki bo potekala v obliki dialoga med stroko in politiko.

Sociološko srečanje vsako leto prireja Slovensko sociološko društvo, ki z letošnjim dogodkom obeležuje 55. obletnico obstoja.