STAznanost

V ZDA prva človeka preizkusila sistem za potovanje s 1000 kilometri na uro

Las Vegas, 9. novembra - Ameriško tehnološko podjetje Virgin je svoj transportni sistem, ki bo lahko dosegel hitrost okoli 1000 kilometrov na uro, prvič preizkusilo s potniki na njem. To je velik korak naprej, so ob tem zapisali v podjetju.

Podjetje Virgin je v nedeljo na svojem testnem poligonu v Las Vegasu prvič opravilo preizkus transportnega sistema hyperloop, v katerem sta sodelovala tudi dva človeka. Pri hyperloopu gre za transport z neke vrste kapsulami v vakuumski cevi.

Dva vodilna uslužbenca podjetja sta 500 metrov dolgo pot prepotovala v samo 15 sekundah. Sodeč po videoposnetku, objavljenem na Youtubu, sta bila navdušena. "To je bilo izjemno," je po koncu dejal eden od njiju.

V Virginu trdijo, da bo lahko njihov sistem potnike prevažal s hitrostjo do 1080 kilometrov na uro, pri čemer pa ne bo proizvajal izpustov. Kapsule bodo lahko prevažale do 28 ljudi naenkrat, razvijajo pa tudi večje modele za prevoz tovora.

Izvršni direktor podjetja Richard Branson je pozdravil preizkus. Nekateri znanstveniki so sicer zaskrbljeni glede varnosti te tehnologije.

Tovrstni transportni sistem je sicer leta 2012 prvi predstavil ameriški bogataš in ustanovitelj družbe Tesla Elon Musk. Razvija ga še več drugih tehnoloških podjetij.