STAznanost

Inštitut za nutricionistiko bo preverjal kakovost prehranskih dopolnil

Ljubljana, 9. novembra - Inštitut za nutricionistiko začenja s programom preverjanja kakovosti prehranskih dopolnil, v okviru katerega bodo na svoji spletni strani objavili seznam preverjenih prehranskih dopolnil. Ker se v boju proti koronavirusu še posebej priporoča jemanje vitamina D, se bodo nanj osredotočili najprej, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Za določene skupine prebivalcev je dodajanje posameznih hranil pomembno za njihovo zdravje, je opozoril Igor Pravst iz inštituta.

"Za mnoge je tako na primer jeseni in pozimi priporočljivo dodajanje vitamina D, vegani in nekateri starejši odrasli dodajajo vitamin B12, ženske, ki načrtujejo nosečnost in nosečnice, pa prehrani dodajajo folno kislino. V takšnih primerih je zelo pomembno, da zaužita prehranska dopolnila v resnici vsebujejo deklarirane snovi v pričakovani količini," je opisal.

Potrošniki pa so glede kakovosti teh dopolnil pogosto zaskrbljeni. "Če pri običajnih živilih marsikateri dejavnik kakovosti lahko vidimo in okušamo, pa so prehranska dopolnila zelo drugačna. Potrošnik lahko le zaupa proizvajalcu in njegovim trditvam, so mu laboratorijske metode za preverjanje kakovosti niso dostopne," je poudarila Anita Kušar z inštituta.

Na inštitutu so izpostavili, da je skrb potrošnikov razumljiva. Podatki namreč kažejo, da so na trgu že bili najdeni izdelki, ki sploh niso vsebovali aktivne sestavine, in takšni, v katerih je bila vsebnost sestavin precej višja od deklarirane. Področja kakovosti prehranskih dopolnil sistematično ne spremlja nihče, so zapisali.

Zato bodo kakovost prehranskih dopolnil preverjali na inštitutu. "Sistematično bomo vrednotili kakovost prehranskih dopolnil, ki jih bomo kupili v prosti prodaji, jih analizirali, in javnost obvestili o izdelkih, ki po svoji sestavi ustrezajo označeni vsebnosti aktivnih snovi. Takšni izdelki bodo objavljeni na seznamu preverjenih prehranskih dopolnil, ki ga bo vzdrževal Inštitut za nutricionistiko," je pojasnil Pravst.

Zaradi posebnega javnozdravstvenega interesa bodo najprej analizirali prehranska dopolnila z vitaminom D. Zaradi spremenjenega življenjskega sloga po izbruhu novega koronavirusa je preskrba s tem vitaminom še slabša kot lani. Kar 80 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenje v jesensko-zimskem obdobju ni dovolj preskrbljenih z vitaminom D, so pred dnevi opozorili na inštitutu. Zaradi pomanjkanja tega vitamina pa je slabša tudi naravna odpornost proti akutnim okužbam dihal.

Rezultati bodo dostopni na njihovi spletni strani. Tam pa bo prebivalcem na voljo tudi anketa, s katero zbirajo podatke o tem, katera prehranska dopolnila so pogosteje uporabljena.

Osnovo za preverjanje kakovosti sestave prehranskih dopolnil bodo predstavljala priporočila za zagotavljanje kakovosti prehranskih dopolnil. Upoštevali pa bodo tudi relevantno zakonodajo, smernice za pristojne organe za nadzor skladnosti v zvezi z določitvijo dovoljenih odstopanj za hranilne vrednosti in priporočila Evropske agencije za varno hrano (EFSA) glede zgornjih varnih vnosov hranil.

Vzpostavitev programa bo financiral inštitut iz lastnih sredstev in iz donacij dohodnine, so še zapisali. Uvrstitev prehranskih dopolnil na seznam bodo lahko naročila tudi podjetja za svoje izdelke, pri čemer bodo pokrila stroške preverjanja kakovosti teh izdelkov.