STAznanost

Kačič na čelu Podonavske rektorske konference za delitev raziskovalne infrastrukture

Maribor, 10. novembra - Na nedavni letni skupščini Podonavske rektorske konference so za predsednika te konference za obdobje prihodnjih dveh let izvolili rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča. Slednji se je ob tem zavzel za krepitev sodelovanja na področju raziskovanja z delitvijo raziskovalne infrastrukture.

Podonavska rektorska konferenca (Danube Rectors' Conference) je druga največja zveza univerz iz Podonavske regije in sega od krajev ob izviru Donave do Črnega morja.

Kot so danes sporočili z mariborske univerze, je Kačič ob izvolitvi poudaril potrebo po sodelovanju na področju raziskovanja z organiziranimi mehanizmi, v katerih bi člani po načelu odprtega dostopa delili svojo večjo in sodobnejšo raziskovalno infrastrukturo. Tako bi lahko po njegovih ocenah začeli sodelovati na višji ravni ter ponujali evropski družbi rešitve za velike izzive našega časa iz Podonavske regije.

Univerza v Mariboru bo predsedovala Podonavski rektorski konferenci četrtič v 20 letih. Za podpredsednika povezave sta bila izvoljena rektorica Univerze v Beogradu in dosedanja predsednica Ivanka Popović ter rektor Podonavske univerze v Kremsu Friedrich Faulhammer.

Prvoten namen Podonavske rektorske konference je bil premostiti ovire za znanstveno in akademsko sodelovanje v času obdobja železne zavese in političnih razlik med zahodnim in vzhodnim delom te regije. Kasneje so se izzivi in dejavnost konference spremenile tako, da danes skrbi za vključitev podonavskih univerz v proces uresničevanja Strategije Evropske unije za Podonavsko regijo znotraj prioritetnega področja Družba znanja.

Prav tako je Podonavska rektorska konferenca po navedbah mariborske univerze osredotočena za podporo ožjega sodelovanja med članicami na raziskovalnem področju, za pospeševanje skupnih raziskav in večje mobilnosti znotraj regije, za preprečitev bega možganov ter izboljšanje okolja za mlade raziskovalce in tudi uveljavljene odlične raziskovalce v regiji.

Podonavska rektorska konferenca ima več kot 60 članic. To leto sta k povezavi pristopili dve univerzi in na mariborski univerzi pričakujejo, da se bo pridružilo še več univerz.