STAznanost

Predsednik Evropskega združenja za varnost in zanesljivost ponovno Marko Čepin

Ljubljana, 13. novembra - Evropsko združenje za varnost in zanesljivost (ESRA) je združenje, v katerem sodeluje 68 najpomembnejših univerz, raziskovalnih inštitutov in profesionalnih organizacij, ki se ukvarjajo s področji varnosti in zanesljivosti. Na skupščini društva ESRA, ki je potekala 2. novembra, so izbrali predsednika Evropskega združenja za varnost in zanesljivost za obdobje 2020-2022. To je ponovno postal Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Združenje od leta 1991 vsako leto organizira Evropsko konferenco za varnost in zanesljivost (ESREL), ki se je v zadnjih letih udeležuje letno preko 500 znanstvenikov, raziskovalcev in inženirjev, ki delujejo na teh področjih.

V okviru združenja ESRA deluje 28 delovnih skupin za posamezna delovna področja, ki so razdeljena po metodologijah in gospodarskih panogah. Najnovejša delovna skupina, ki je z delom začela v letu 2019, se imenuje Zdravje in medicinsko področje.

Konferenca, ki je od 1. do 6. novembra v celoti potekala preko video povezave, je združevala konferenco ESREL ter konferenco Verjetnostne ocene in obvladovanje varnosti (PSAM), ki se sicer tradicionalno odvija vsakih osem let, na njej pa je sodelovalo več kot 600 udeležencev.

Častni govorec na konferenci je bil komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič, odprla pa sta jo predsednik konference Enrico Zio iz Italije in predsednik Evropskega združenja za varnost in zanesljivost Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.