STAznanost

Na ZRC SAZU o raziskovalni integriteti in plagiatorstvu v znanosti

Ljubljana, 12. novembra - Raziskovalna etika, integriteta ter problematika plagiatorstva so teme, s katerimi se v svoji karieri srečuje sleherni raziskovalec. Obravnavi naštetih vprašanj je namenjen današnji spletni dogodek z delavnico Znanost - med raziskovalno integriteto in plagiatorstvom v organizaciji Znanstvenoraziskovalnega centra (ZRC) SAZU.

Dopoldanski del so namenili vprašanjem etike in integritete. Ob tem so predstavili projekt GRACE, ki ga financira program Obzorja 2020 Znanost z in za družbo, njegov namen pa je uvajanje in utrjevanje mehanizmov za odgovorno raziskovanje in inovacije v raziskovalnih ustanovah. Kot je pojasnila koordinatorka projekta Ildiko Ipolyi, ta projekt podpira cilj Evropske komisije, s katerim želi ta razširiti in vpeljati odgovorno raziskovanje in inovacije v evropski raziskovalni prostor.

Poslanstvo projekta GRACE je razviti nabor posebnih aktivnosti na terenu, in sicer v osmih organizacijah, ki financirajo in izvajajo raziskave, med njimi je tudi ZRC SAZU. Aktivnosti bodo osnova za razvoj prilagojenih osemletnih načrtov znotraj teh organizacij. Z izvajanjem aktivnosti organizacije zagotavljajo trajnostno in dosledno dolgoročno izvajanje načrtov, ki bodo preko institucionalnih sprememb vpeljali raziskovalno-razvojne projekte (RRI) v njihovo organizacijsko in raziskovalno kulturo in prakso. Projekt se bo po besedah Ipolyijeve zaključil v prvi polovici leta 2021.

V nadaljevanju je svetovalec za raziskovalno etiko Ron Iphofen govoril o specifikah raziskovalne etike v družboslovju in humanistiki in med drugim poudaril, da mora raziskovalec vedno loviti ravnotežje med profesionalno in kolektivno lojalnostjo.

Debora Weber-Wulff z berlinske univerze uporabnih znanosti, ki od leta 2002 preučuje plagiatorstvo in je dejavna v nemški akademski skupnosti VroniPlag Wiki, ki sledi plagiatorstvu v doktoratih in habilitacijah, je razpravljala o definiciji in detekciji plagiatorstva. Kot je povedala, od leta 2004 preizkuša programsko opremo za odkrivanje plagiatov, rezultate novejšega testiranja je skupaj s sodelavci Evropske mreže za akademsko integriteto (ENAI) objavila v reviji International Journal of Educational Technology in Higher Education.

Popoldan je namenjen delavnici, ki se bo posvetila vprašanju plagiatorstva, vodil jo bo Milan Ojsteršek z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.