STAznanost

Študija: Z ročnimi laserji bi lahko preusmerjali strele in preprečevali požare

Sydney, 12. novembra - Mednarodna skupina znanstvenikov je ugotovila, da je mogoče z ročnimi laserji usmerjati strele, s čimer bi lahko v prihodnosti preprečevali požare v naravi.

Znanstveniki so ugotovili, da bi lahko z votlim laserskim žarkom v nevihtne oblake prinesli delce in usmerili strele. Tako bi na nek način v oblakih ustvarili kratek stik, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal soavtor študije Andrey Miroshnichenko z univerze Novega Južnega Walesa v Canberri.

V laboratorijskih preizkusih so laserski žarek uspešno uporabili za razelektritev točno določenih tarč. Z žarkom z votlim središčem je mogoče mikrodelce v oblakih segreti, jih prenesti na točno določeno mesto in sprožiti razelektritev.

Za to so v preteklosti uporabljali laserje visoke jakosti, kar je bilo nevarno, drago in nenatančno. Ta študija pa kaže, da bi lahko v prihodnjih desetih letih za to začeli uporabljati ročne laserje. "Izkazalo se je, da za prenos delcev ne potrebujemo laserjev visoke jakosti, ampak zadostujejo že šibkejši," je povedal Miroshnichenko.

Čeprav morajo to tehniko preizkusiti še v naravi, bi lahko z njo v prihodnosti potencialno nadzorovali strele, ki so v zadnjem letu v Avstraliji in na zahodu ZDA sprožile obsežne požare.

"Lahko si predstavljamo prihodnost, ko bo ta tehnologija omogočala razelektritev strel, omogočala njihovo preusmerjanje v varne tarče in zmanjšala tveganje za katastrofalne požare," je dodal soavtor študije, v kateri so sodelovale univerze iz Avstralije, Katarja in ZDA.