STAznanost

Znanih je 10 nominirank v rekordnem izboru za Inženirko leta 2020

Ljubljana, 13. novembra - Letošnji razpis za Inženirko leta 2020 beleži rekordno število 53 prijav, izmed katerih so izbrali 10 nominirank. V treh letih izbora so v register skupnosti slovenskih inženirk sicer vpisali že 103 izjemne posameznice, prejemnica naziva Inženirka leta 2020 pa bo znana na slavnostni prireditvi 6. januarja 2021.

Z izborom, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade in partnerjev, se organizatorji osredotočajo predvsem na doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. Na odločitev, katera od nominirank prejme naziv, s svojimi glasovi vplivajo nominiranke, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorjev.

Glavno merilo izbora Inženirke leta je raznolikost glede na izobrazbo, starost, organizacijo, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Po tem kriteriju odkrivajo potencial pestre izbire poklicnih poti v okviru inženirstva ter uspehe, ki jih posameznice v svoji karieri dosegajo.

"Letos smo prejeli več prijav kot v prvih dveh letih skupaj, kar priča, da so se inženirke začele zavedati svoje vloge v družbi. V letošnji generaciji imamo izjemne nominiranke, ki z inženiringom rešujejo izzive v zootehniki, sodelujejo pri zdravljenju raka, varijo pivo, kreirajo e-mobilnost, pa tudi spravljajo zločince za zapahe," je o nominirankah strnil odgovorni urednik revije IRT3000 in soorganizator izbora Darko Švetak.

Med letošnje nominiranke so uvrščene vodja raziskav in inovacij v podjetju Plastika Skaza Branka Viltužnik, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina Elizabeta Škrget, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab Jasna Marušić, skrbnica tehnične dokumentacije v podjetju Iskra Pio Katja Smolič, tehnolog robotik v podjetju LTH Castings Lea Pilić, samostojna tehnologinja v podjetju Krka Monika Koroša, tehnologinja za inovacije in kakovost v podjetju Pivovarna Laško Union Patricija Krt, koordinatorka e-mobilnosti v podjetju Porsche Slovenija Sara Fink, daktiloskopinja na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju Saša Vrhovec Hartman ter vodja tehnologije v podjetju Hidria Špela Bolka.

Aktualna nosilka naziva Inženirka leta je Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.