STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ob dnevu filozofije spletna okrogla miza o umetni inteligenci

Ljubljana, 19. novembra - Ob svetovnem dnevu filozofije, ki je letos posvečen filozofskemu premišljevanju umetne inteligence, bo dopoldne potekala spletna okrogla miza Umetna inteligenca: Življenje v času robotov in transhumanizma. O sodobnem fenomenu bodo razpravljali Cene Bavec, Janez Bregant, Marko Grobelnik, Olga Markič in Luka Omladič skupaj z dijaki in študenti.

Spletna okrogla miza z začetkom ob 11. uri, ki jo bo z vabljenimi strokovnjaki ter z dijaki Gimnazij Domžale in Novo mesto ter s študenti Pedagoške fakultete iz Kopra moderiral Tomaž Grušovnik, bo potekala pod okriljem Urada za Unesco, Unesco Ircai, Slovenskega filozofskega društva ter Univerze na Primorskem - Pedagoške fakultete, Pedagoškega inštituta in Društva za razvoj humanistike.

Kot so zapisali organizatorji, bo letošnja osrednja prireditev ob dnevu filozofije zaradi zdravstvenih razmer potekala temi primerno v spletnem okolju. Dogodek bo mogoče v živo spremljati na spletni strani dneva filozofije - danfilozofije.net - ter na Facebook profilih Slovenskega filozofskega društva, Društva za razvoj humanistike - Zofijinih ljubimcev in Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Letošnji Unescov dan filozofije bo posvečen temam, povezanim z umetno inteligenco v širšem pomenu. Govora bo o razlikah in podobnosti med človeškim mišljenjem in umetno inteligenco, o spremenjenem statusu človeka v dobi umetne inteligence, o robotski etiki, politični ureditvi v digitaliziranih družbah, rudarjenju podatkov in vprašanju zasebnosti, o prihodnosti poklicev ob avtomatizaciji dela, pedagogiki v informacijski dobi, o odvisnosti od pametnih telefonov ter o ostalih izzivih, "na katere naletimo, kadar začnemo razmišljati o posledicah strojnega mišljenja za sodobno omreženo družbo", so zapisali organizatorji.

V informacijski dobi si večina ne zna več predstavljati življenja brez elektronske pošte, satelitske navigacije in brskanja po spletu. Ob tem nas preseneča globina posegov naprav v naša življenja. Iskanje po medmrežju nam denimo ponudi tiste podatke in rezultate, za katere brskalniki na podlagi naše spletne zgodovine preračunajo, da nas bodo bolj zanimali, s čemer vplivajo na naše oblikovanje prepričanj. Z vznikom brezpilotnih letalnikov in pametnih avtomobilov se začne zastavljati vprašanje moralne odgovornosti za dejanja avtonomnih sistemov. Tudi trg dela se zaradi čedalje zmogljivejših strojev spreminja, zato se nekateri analitiki že bojijo brezposelnosti. Pojavljajo se tudi dileme ustreznosti nadomestitve domačih živali in celo človeške družbe z roboti.

Razvoj informacijske tehnologije ne prinaša zgolj rešitev in novih priložnosti, ampak tudi številne izzive in nevarnosti, med njimi tudi odvisnosti. Filozofija kot disciplina, ki refleksira sodobne pojavov v njihovih spoznavnih, moralnih in bivanjskih razsežnostih, tako ne more mimo razmisleka o umetni inteligenci in njenem vplivu na življenja, so še zapisali organizatorji pogovora.

Generalna skupščina Združenih narodov je tretji četrtek v novembru razglasila za svetovni dan filozofije, k obeleževanju katerega vsako leto posebej pod drugim naslovom vabi Unesco. V sodelovanju z Nacionalno komisijo za Unesco in Slovenskim filozofskim društvom v Sloveniji obeležujemo Unescov svetovni dan filozofije vse od leta 2005.