STAznanost

Prisotnost novega koronavirusa spremljajo v odpadni vodi na več čistilnih napravah

Ljubljana, 19. novembra - Nacionalni inštitut za biologijo trenutno spremlja koncentracije novega koronavirusa v odpadnih vodah na čistilnih napravah, ki skupaj pokrivajo več kot pol milijona prebivalcev Slovenije. Dosedanji rezultati so pokazali, da je lahko merjenje prisotnosti virusa v odpadni vodi učinkovito orodje za spremljanje epidemije.

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, ki se sicer že vrsto let ukvarjajo z virusi v različnih vodnih vzorcih, so vse od konca marca letos razvijali metode in analizirali vzorce odpadne vode na prisotnost novega koronavirusa. Septembra so pričeli s pilotnim monitoringom na sedmih čistilnih napravah, kasneje so priključili še mariborsko.

Trenutno tako spremljajo trende koncentracije virusa na čistilnih napravah za prebivalce Ljubljane, Kranja, Kopra, Rogaške Slatine, Celja, Maribora, Velenja in Šoštanja ter Domžal in Kamnika, ki skupaj pokrivajo več kot pol milijona prebivalcev Slovenije.

Rezultati pilotnega monitoringa kažejo, da je po hitrem naraščanju koncentracije novega koronavirusa v odpadni vodi v oktobru ta dosegla plato v novembru. V večini čistilnih naprav je trenutno koncentracija virusa še vedno zelo visoka, so pa poleg tega v zadnjem tednu izmerili ponovno povišanje koncentracij virusa na nekaterih lokacijah, so danes sporočili iz inštituta.

Glede na dosedanje rezultate na inštitutu ugotavljajo, da gre za orodje, ki bi lahko napovedalo naslednji val epidemije. Posebej obetavno je, da je spremembo trenda okuženosti mogoče z uporabo analize odpadnih voda zaznati prej kot s testiranjem posameznikov.

Spremljanje širjenja novega koronavirusa v populaciji prek odpadne vode je lahko še posebej pomembno pri zaznavanju potencialnih novih izbruhov bolezni oz. analizo prisotnosti virusa v posameznih objektih, kot so domovi za starejše, bolnišnice, šole in podjetja, ter za spremljanje učinkovitosti delovanja preventivnih ukrepov, so navedli na inštitutu.

O najdbi novega koronavirusa v vzorcih odpadne vode so sicer že spomladi poročali iz več tujih držav. Tudi v Sloveniji je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v poletnem času dokazal prisotnost novega koronavirusa v odpadni vodi ljubljanske infekcijske klinike, so spomnili na inštitutu.